ms.detector.media
MediaSapiens
youtube.com
25.07.2019 16:31
Світовий конгрес українців зафіксував хвилю російської дезінформації під час виборів до ВР
Світовий конгрес українців зафіксував хвилю російської дезінформації під час виборів до ВР
Місія Світового конгресу українців (СКУ) мобілізувала 125 довгострокових спостерігачів із 28 країн, які здійснювали медіамоніторинг 20 мовами на наявність будь-яких фактів дезінформації.

На своєму сайті СКУ пише, що місія СКУ зафіксувала численні приклади російської дезінформації про Україну та її виборчі процеси в іноземних медіа. Інформаційна кампанія розповсюджувалася різними мовами через традиційні і соціальні медіа поза межами України з метою дискредитації демократії в Україні.

Місія СКУ помітила різні дезінформаційні наративи. Зокрема, поширювалась неправдива інформація, що «українська влада радикальна і ксенофобська», «Україна не є суверенною країною, а лише експериментом Вашингтона» чи масові порушення під час виборів.

«Головні геополітичні цілі російської дезінформації по всьому світі включають розмивання лінії між фактом і фікцією, сіяння омани та сумнівів, а також нав’язування думки цільовій аудиторії, що правди не існує», — заявив Голова Місії СКУ Евген Чолій.

Медіамоніторинг щодо парламентських виборів здійснюється дистанційно та у два етапи: 1) довгострокові спостерігачі СКУ заповнювали онлайн-звіти, коли знаходили статті, спрямовані на те, щоб дискредитувати або заплямувати виборчий процес в Україні в цілому або певну партію чи кандидата зокрема. 2) моніторингова команда систематизувала та аналізувала ці дані й робила відповідні висновки.

Місія СКУ заохочує українські владні структури до вирішення викликів дезінформації.

З попередніми висновками медіамоніторингу можна ознайомитись тут.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» писав, як Росія намагалася втручатися у вибори президента України.

ms.detector.media