ms.detector.media
Володимир Малинка
marketingland
02.07.2019 16:52
«Фейсбук» цього року створить Глобальну наглядову раду — експерт
«Фейсбук» цього року створить Глобальну наглядову раду — експерт
2 липня пройшов круглий стіл щодо того, як «Фейсбук» протидіє мові ненависті та дезінформації. Спікери обговорили, яким чином компанія може регулювати сама себе, та яка роль урядів у зовнішньому контролі.

Ігор Розкладай, юрист ЦЕДЕМ, під час заходу повідомив, що «Фейсбук» планує цього року створити Глобальну наглядову раду (Global Oversight Board). Він брав участь в одному з обговорень у Берліні щодо її повноважень та складу.

«Цей орган буде складатися з 40-ка людей зі всього світу. Це буде мікс між «поліційною інстанцією» та органом, який може сказати «Фейсбуку», що з його правилами щось не те. Ми говорили про те, що може виникнути ситуація, коли буква стандарту компанії не буде відповідати духу стандарту. А така рада зможе надавати «Фейсбуку» свої рекомендації… Тобто компанія взяла чіткий курс на співрегулювання», — розповів він.

Ігор-Розкладай

Ігор Розкладай

Фінансуватися новий орган, ймовірно, буде через траст. Утім для ради є декілька викликів, за словами пана Розкладая. По-перше, складно відібрати справді незаангажованих експертів та сформувати список критеріїв для цього. По-друге, невідомо, як забезпечити її учасникам фізичну безпеку, коли рішеннями ради хтось буде вкрай незадоволений.

Разом з тим, він наголошує, що боротьба з дезінформацією та мовою ворожнечі в інтернеті лягає на плечі не лише «Фейсбука», але й української влади.

«Ми не виконуємо нашу «домашню роботу». Для того, щоб «Фейсбук» могла щось робити, їй потрібні певні засади. В Україні їх немає. Приміром, немає зобов’язання показувати інформацію про власників сайту. Також немає контролю за тим, як витрачаються гроші виборчих фондів (приміром, на інтернет рекламу. — Ред.). Очевидно, що такі правила має встановлювати Україна, а не «Фейсбук», — наголосив експерт.

Віталій Мороз, керівник програм нових медіа ГО «Інтерньюз-Україна» додав, що «Фейсбук» є приватною компанією, яка у першу чергу звітує своїм акціонерам. Утім зараз вона також увійшла у публічний простір, а комунікація користувачів відбувається не лише одне з одним, але охоплює весь світ. Таким чином відповідальність компанії вже переходить в іншу площину.

«Думаю, ми всі зацікавлені у тому, щоб інтернет був вільним а «Фейсбук» функціонував. Утім її робота має враховувати інтереси самих користувачів. Яскравим прикладом захисту цих інтересів є Європейський Союз, який ввів нові правила щодо захисту персональних даних (GDPR). Вони, зокрема, дають можливість накладати штрафи за їхнє порушення», — сказав пан Мороз.

Віталій-Мороз

Віталій Мороз

Він також додав, що за мірками компанії «Фейсбук», Україна, де є 13 млн користуачів, — «невеличка країна». На її маркетинговій карті це не великий гравець.

«З іншого боку, такі країни як Бельгія здатні впливати на цю компанію. Вони, приміром, накладають штрафи за порушення GDPR. В України, на жаль, немає такого досконалого законодавства, яке б дозволило таким чином впливати на Фейсбук», — розповів він.

Дмитро Золотухін, заступник Міністра інформаційної політики, у свою чергу, наголосив, що зараз ця соціальна мережа є важливим інформаційним каналом, який може впливати на рішення українців. Також, на його думку, компанія «Фейсбук» нині є своєрідним монополістом на інтернет-ринку.

«Великої різниці між Марком Цукербергом та Дмитром Фірташем я, за великим рахунком, не бачу. Пан Фірташ має монопольний вплив на певну частину ринку енергії в Україні. Так само Марк Цукерберг має монопольний вплив на певну частину донесення інформації у всьому світі», — вважає пан Золотухін.

Дмитро-Золотухін

Дмитро Золотухін

На його думку, до «Фейсбука» урядам треба знайти підходи, як до інших монополістів: або виробити правила гри; або застосовувати адміністративний важіль, щоб примусити їх відповідати вимогам демократичної держави.

Наразі він вбачає дві головні проблеми щодо політики модерації контенту «Фейсбуком» :

Дмитро Золотухін зазначає, що наразі компанія майже перестала комунікувати з Міністерством інформаційної політики. Утім він каже, що певні зрушення відбулися після створення компанією посади менеджера з публічної політики по Україні.

 Нагадаємо, нещодавно головний офіс «Фейсбука» евакуювали через посилку із зарином.

ms.detector.media