ms.detector.media
MediaSapiens
theguardian
25.06.2019 13:54
Російські тролі підроблювали твіти політиків і лякали замахом на Бориса Джонсона — дослідження
Російські тролі підроблювали твіти політиків і лякали замахом на Бориса Джонсона — дослідження
Аналітики Атлантичної ради дослідили активність тролів на різних онлайн-платформах. Фейкові акаунти пов’язують з Російською Федерацією.

Як пише The Guardian, Атлантична рада представила нове дослідження. Аналітична установа проаналізувала діяльність фейкових акаунтів протягом п’яти років на понад 30 онлайн-платформах.

Зокрема, тролі поширювали сенсаційні російські фейки про замах «радикальних опонентів Brexit» на британського політика Бориса Джонсона. Пан Джонсон виступає за вихід країни з Європейського Союзу та зараз є одним з кандидатів на пост прем’єр-міністра Великої Британії.

Листа з застереженнями було опублікована на фейковій сторінці іспанського міністра закордонних справ Джозепе Борреля (Josep Borrell). Інші фейкові акаунти, які були створені на один день, поширили цю інформацію у іспанських та англомовних медіа. Також у фейсбук-групах, які були створені у Росії, розповсюджували мем, де Борис Джонсон був із піднятими плечима під написом «Схоже, я помру».

Крім того, у 2018 році було розповсюджене фейкове зображення твіта міністра оборони Великої Британії Гевіна Вільямсона (Gavin Williamson). На цій картинці «Справжню Ірландську республіканську армію» назвали причетною до отруєння Скрипалів у Солсбері. Інформацію також поширили на таких ресурсах, як Medium та Reddit.

Джерело скриншоту: The Guardian

Окрім фейкового твіта пана Вільямсона, була створена і картинка з фальшивим твітом сенатора-республіканця США Марко Рубіо (Marco Rubio). У цьому фейку Великобританію звинувачували у шпигунстві за Дональдом Трампом.

Аналітик Атлантичної ради Бен Німмо (Ben Nimmo) вважає, що до таких операцій з поширення дезінформації причетні російські спецслужби, а не лише «фабрика тролів» у Санкт-Петербургу.

«Роботою цих діячів є спроба таємного впливу на соціальні медіа. Вони так сильно намагалися приховати свою ідентичність, що фактично приховували і контент. Операція була класичною кампанією впливу, відомою як «активні заходи», — сказав пан Німмо.

Раніше «Детектор медіа» писав, як молдовський проект Trolles бореться з тролями у Фейсбуці.

ms.detector.media