ms.detector.media
MediaSapiens
elise.com.ua
04.06.2019 13:26
Медіа масово поширили фейк про втечу Яценюка з країни
Медіа масово поширили фейк про втечу Яценюка з країни
Низка пропагандистських російських медіа поширили неправдиву інформацію про втечу колишнього прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з країни. У «Народному фронті» це спростували.

Першоджерелом фейку став сумнівний сайт Elise Journal. 2 червня сайт написав, з посиланням на неназвані власні джерела, про те, що діти Арсенія Яценюка отримали громадянство США, а він з дружиною — громадянство Вануату. Крім того, цей ресурс написав про плани пана Яценюка виїхати з України. Зараз у матеріалу більше 350 тис. переглядів. 

Наступного дня цю інформацію масово поширили російські медіа, написавши, що Арсеній Яценюк вже «втік з України». Це один із методів поширення дезінформації: публікувати її на ресурсі з сумнівною репутацією (або взагалі без неї), а потім розповсюджувати її в інших медіа.

Неправдиву інформацію про Арсенія Яценюка поширили: пропагандистський ресурс «Украина.ру», «Газета.ru», «Известия», «LifeDon», «News.ru», «Российская газета», «Topnews.ru», «Life.ru», «Комсомольская правда», «ТВЦ», «Вести»,  «ВВССNN», «Российский диалог».

 

Крім того, використали цю дезінформацію і на ресурсі «Haqqin.az», «Sonxeber.az» (Азербайджан), і на «Zakon.kz» (Казахстан).

Серед українських видань передрукували дезінформацію, зокрема, «Znaj.ua».

Офіційний друкований орган уряду РФ «Российская газета» навіть використав твіт російського сенатора Олексія Пушкова, який прокоментував таким чином фейкову «втечу» пана Яценюка.

Прес-секретарка Арсенія Яценюка Ольга Лаппо заявила у Facebook, що політик «живе і працює в Києві».

«Черговий зашквар кремлівських політтехнологів. Сьогодні різні російські сайтики, зокрема, «Ізвєстія», та зливні бачки написали, що Арсеній Яценюк виїхав в США, Аргентину і Вануату. Взагалі, ми щоранку дізнаємося, що разом із Арсенієм Яценюком кудись вилетіли. Щоправда, в Вануату ми ще не були», — написала вона.

Також спростував фейк фотограф Андрій Кравченко, який свого часу робив світлину з паном Яценюком з літака, якою ілюстрував свій текст ресурс Elise Journal.

«Не вірте фейкам! Вірте фактам і моїй камері!!! Інтернетом гуляє моя фотографія, яка ілюструє фейкову новину, начебто Арсеній Яценюк десь у Вануату чи в Аргентині. Повідомляю, Арсеній Яценюк живе і працює в Києві, а це фото було зроблене мною 14 березня 2014 року у рамках робочого відрядження Прем'єр-міністра України А. П. Яценюка», — написав він.

Нагадаємо, 15 травня прес-служба «Народного фронту» звернулася до адміністрації Facebook з проханням вилучити і вжити заходів для припинення поширення чергового фейку в цій соціальній мережі.

Раніше «Радіо Свобода» викрило Facebook-ботів «Народного фронту».

ms.detector.media