ms.detector.media
Володимир Рихліцький
Укрінформ
23.05.2019 18:12
«Ми хочемо зробити країну в смартфоні». Головне з виступу Зеленського на iForum 2019
«Ми хочемо зробити країну в смартфоні». Головне з виступу Зеленського на iForum 2019
Новообраний президент Володимир Зеленський виступив на одній з найбільших ІТ-конференцій — iForum 2019, що розпочалася 23 травня у Києві. «Детектор медіа» вибрав головне з його промови.

Володимир Зеленський поділився думками щодо розвитку електронного врядування в Україні, розповів про своє бачення інновацій, які повинні розвиватися в нашій країні, а також сказав, яким чином залучатимуть до управління державою людей з ідеями. Далі наводимо пряму мову президента в перекладі українською (він виступав російською).

Інновації та чиновники

Говорячи про інновації, говорячи про політику… у принципі, чиновники, політики й інновації — це абсолютно два різних світи. Є відчуття, що ми живемо на різних планетах — люди з інноваціями і політики. Як правило, чиновники використовують чотири слова — інновація, діджиталізація, гіперлуп та Ілон Маск. І після цих чотирьох слів вони кажуть: «Ми все сказали, і треба щось змінювати». Я просто скажу як людина, я особисто нічого не можу змінити в плані інновації, в плані діджиталізації. Ми тільки можемо це зробити разом.

Президент навів кілька прикладів винаходів, які змінили хід історії, зокрема — прес для книгодрукування Йоганна Гутенберга з рухомими літерами.

Сьогодні ми живемо в епоху, коли таких відкриттів, які розривають світ, народжується по кілька впродовж року.

Він згадав про винахід дослідників Масачусетського університету, які знайшли спосіб діагностувати рак грудей за кілька років до проявів хвороби.

Світ вкладається в превентивну медицину, якщо йдеться про медицину. У що вкладаємося ми? Ми різними фразами говоримо, що нам потрібна діджиталізація медицини, прорив. Це все зрозуміло, але цього мало. Ми вкладаємося в медицину, лікування хвороб, і це — факт. А вони вкладаються в превентивну медицину. І в цьому і є розрив. Це розрив у свідомості. Це дійсно новаторство.

Зеленський під час виступу висміяв українських політиків, спочатку увімкнувши відео з випробування робота американської компанії Boston Dynamics, а після цього показав фотографію здивованого Олега Ляшка.

Країни Африки перестрибнули через етап дротового телефонного зв’язку одразу до мобільних телефонів. Вони знайшли шлях. Вони минають ями вчорашнього дня. Відсутність вони роблять реальною перевагою для кожного мешканця країни. У нас теж багато проблем. Але відсутність електромереж може спонукати уряд до відновлювальної енергетики. Відсутність банківської інфраструктури — до цифрового банкінгу. Відсутність транспортної інфраструктури — до розвитку дронів. Що нам заважає?

Електронне врядування

Що таке інновації в цій вузькопрофільній політичній галузі? Як силовик може шантажувати вас вилученням, до прикладу, документів, якщо вони цифрові? Як якийсь рейдер може змінити власника в реєстрі, якщо цей реєстр на блокчейні. Це неможливо.

Як це зробити? Мені подобається підхід Apple, коли кращих працівників збирають разом. Вони турбуються, щоб у зародку не померла жодна ідея. Їхнє головне завдання — яку галузь Apple може розірвати технологічно сьогодні. Мені дуже подобається. Я б дуже хотів, щоб ми змогли це створити разом.

Ми хочемо низьких тарифів — потрібно тягнутися до інновацій у відновлювальній енергетиці. Ми хочемо доступний еко-транспорт — нам потрібно зробити інфраструктуру для електромобілів і безпілотників.

Що стосується діджиталізації, то реальне використання цифри у 20 разів дешевше телефону і в 50 разів дешевше спілкування з чиновником. Це статистика британського уряду.

Є звіт ООН про розвиток електронного врядування за 2018 рік. Ми чітко зможемо побачити, до чого прагнути. Ми сьогодні програємо Казахстану, Білорусі, Узбекистану, Грузії, Молдові, країнам Балтії й агресору.

За індексом людського капіталу ми програємо лише РФ, Білорусі й Естонії. Тобто, справа не в людях, а в системі.

Можете вважати мене наївним мрійником, але ми хочемо зробити країну в смартфоні, уряд у смартфоні.

Впровадження чотирьох рівнів:

Кожен громадянин керує країною

Як було б круто: коли їдеш на роботу, не лише читаєш новини, а реально контролюєш, які законопроекти подаються, які люди обираються, як їх можна відкликати, які ви петиції готуєте, як можна доповнити той чи інший законопроект. Тому я мрію про нашу країну в смартфоні, щоб ми були першими у світі. Я з цим дійсно ніколи сам не впораюся, але це можемо зробити ми.

Зеленський покликав до мікрофона свого радника Михайла Федорова, який розповів про те, яким чином кожен громадянин зможе пропонувати інноваційні рішення та долучатися до команди. Далі — пряма мова Михайла Федорова.

Після 21 квітня велика кількість талановитих людей почала звертатися до нашої команди. Ми хочемо створити відкритий соціальний ліфт, коли людина без якихось прошарків уряду, депутатів, знайомих, мам, тат, сестер і дядь зможе потрапити в команду й реалізувати реальний проект.

І ми знайшли системне рішення. Вже цього понеділка ми запускаємо проект «Ліфт», де кожна людина зможе залишити резюме про себе, відгукнутися на вакансію в нашій команді, розповісти ідеї та відправити готовий продукт

За цим проектом буде закріплено окрему структуру, яка буде аналізувати інформацію, давати зворотний зв'язок і впроваджуватиме це в ключові департаменти без великої бюрократії і в обхід усього іншого.

ms.detector.media