ms.detector.media
MediaSapiens
17.05.2019 11:37
Не зовсім безпечна мережа: Mozilla опублікувала звіт про «стан здоров'я» інтернету
Не зовсім безпечна мережа: Mozilla опублікувала звіт про «стан здоров'я» інтернету
Компанія Mozilla, що розробляє відкриті веб-рішення та браузер Firefox, оприлюднила щорічний звіт про «стан здоров'я» інтернету.

Документ-звіт від компанії Mozilla, скорочена версія якого займає 82 сторінки, базується на сотнях інтерв'ю і думках понад 200 експертів. Звіт опублікували на спеціально створеному компанією сайті з теми інтернет-безпеки.

Інтернет-видання The Bell опрацювало звіт і виписало ключові відповіді на головні запитання, які ставилися авторами публікації.

Чи безпечний інтернет?

Правильна відповідь — «ні», зазначають у Mozilla.

«Шалений опір збору інформації, що почався в 2018 році через скандал з Cambridge Analytica, не змінив головного: основними бізнес-моделями і валютою цифрового світу залишаються збір і продаж даних про користувачів»,пише The Bell.

Як повідомили у Mozilla, користувачі досі не усвідомлюють загроз, пов'язаних з тим, що їх даними користується хтось ще. Наприклад: понад мільярд індійців опинилися під загрозою через уразливість в урядовій системі біометричної ідентифікації. Телекомунікаційні компанії, як виявилося, продавали дані про місцезнаходження користувачів. Приватні компанії, які проводять тести з розшифровки ДНК, далеко не завжди використовують накопичену інформацію виключно в інтересах клієнта.

Наскільки інтернет відкритий?

У нинішньому році:

«Уряди країн обмежують доступ в інтернет найрізноманітнішими способами - від прямої цензури в Китаї і оподаткування соціальних медіа в Африці до уповільнення або виключення доступу по всьому світу (уповільнення особливо часто зустрічається в Індії), — пишуть у компанії.

Також там зазначили, що боротьба з мовою ворожнечі та екстремізмом практично скрізь виявляється неефективною або перетворюється в інструмент цензури. До прикладу, один з законів у Німеччині, що покликаний згладити розбіжності в соціальних медіа, «не тільки піддався потужній критиці активістів, а й став прикладом для створення аналогічних документів у Росії, Венесуелі й Кенії». Тільки за вимогами німецького закону кожен день з YouTube видаляють понад 52 тисяч роликів.

Кому в інтернеті раді?

Інклюзивність цифрового простору — одне з найважливіших питань сучасного інтернету. Ось три головних тренди:

«Штучний інтелект вже визначає долю людей, допомагаючи суддям, правоохоронним органам і відділам кадрів. Також система занадто часто помиляється або виносить судження, засновані на даних, скомпонованих неетично, несправедливо і з забобонами», — пише видання.

Частина співробітників великих технологічних компаній протестує проти співпраці корпорацій з військовими замовниками, органами виконання покарань, міграційними службами. Самі компанії не є зразком справедливої ​​оплати праці, а також гендерного та етнічного різноманіття.

Зараз склад користувачів інтернету не відображає реального складу населення Землі. Найповільніший інтернет — в Африці, і одночасно він є найдорожчиим для жителів країни. Жінок серед користувачів інтернету як і раніше набагато менше, ніж чоловіків. Також в інтернеті в першу чергу є жителі саме розвинених держав, а не країн, що розвиваються. Найбільше проникнення спостерігається в Європі, обох Америках і країнах СНД.

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Mozillа вирішили, аби Firefox відтепер вимикав звук відео, які автоматично програються на сайтах.

ms.detector.media