ms.detector.media
MediaSapiens
13.05.2019 17:37
Новина про «вкрадену» біля супермаркету дівчинку виявилася фейком. Його поширили немало українських ЗМІ
Новина про «вкрадену» біля супермаркету дівчинку виявилася фейком. Його поширили немало українських ЗМІ
Начальник Оболонського райуправління поліції Києва Віталій Биков у коментарі виданню «Крапка» повідомив, що поширена кількома сайтами новина є неправдивою, і 10 травня 2019 року дівчинку біля «Епіцентру» у столиці насправді не викрадали.

У п’ятницю, 10 травня, ряд українських ЗМІ поширили новину про нібито «викрадення» дівчинки біля супермаркету «Епіцентр» на вулиці Полярній у Києві. Новина виявилася фейком. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила журналістка Мар’яна П’єцух.

«Новина про викрадену дівчинку в Києві рознеслась по медіа як вогонь по сіні (але з посиланням на Інформатор, а не МВС чи поліцію), але на фб-сторінках МВС, поліції Києва і області нема досі «заспокійливого» допису. Як корисно, як хтось бере таки коментарі інколи офіційні. Дитина пручалася батькам і не хотіла йти з магазину і свідок налякався і викликав поліцію, заявивши про викрадення. Добре, що догнали і перевірили ясно шо», — зазначила журналістка.

Те, що ця новина є фейком, у коментарі виданню «Крапка» повідомив начальник Оболонського райуправління поліції Києва Віталій Биков.

«Інформація про викрадення — фейк. Виявилося, що дівчинка не хотіла йти з магазину, впиралася, плакала. Мамі з татом довелося постаратися, щоб посадити її в машину. Чоловік, якй побачив цю сцену, вирішив, що дитину викрадають. У підсумку, поліцейські наздогнали ту машину, зупинили і дізналися, в чому справа. На той час дівчинка вже заспокоїлася», — розповів виданню пан Биков.

«Детектор Медіа» перевірив, які саме ЗМІ поширили цей фейк.

Першим цю новину опублікував сайт «Інформатор». Звідти її передрукували ряд інших сайтів. При публікації новини в «Інформаторі» не посилалися на правоохоронні органи. Натомість зазначили, що про інцидент їхнім журналістам стало відомо «із власних джерел».

«По предварительной информации, похищение произошло на парковке супермаркета «Эпицентр». Мужчина с женщиной вывели девочку, возрастом около 4 лет, из магазина и силой посадили в черный внедорожник Mercedes. Сообщается, что ребенок кричал о помощи. Номерные знаки машины «ВВ 2064 СН»,написав «Информатор».

«Похищенная девочка была одета в розовую куртку. Предварительно, ей около 4 лет», — уточнили в новині.

Водночас ні фото самої дівчинки, ні скріншотів із камер відеоспостереження біля супермаркету (а біля більшості таких великих торгових точок вони зазвичай є), у новині наведено не було. Так само — жодних інших підтверджень того, що інцидент мав місце.

Того ж дня новину про нібито «викрадення» дівчинки із посиланням на «Информатор» опублікувало видання «Сегодня», сайт телеканалу «NewsOne» теж узяв цю новину, вивівши у заголовок слова нібито очевидців: «Кричала и просила помощь».

Далі цю новину передрукував сайт Znaj.ua.  Znaj у тексті новини посилався на сайт «Хвиля», де її опублікували раніше. Взяло новину про «викрадення» дівчинки і видання «Уніан».

За пошуком у Google помітно, що новину взяв і сайт «Свідок», проте після переходу за посиланням видно, що новину звідти прибрали, але URL-адреса фейкової новини на цьмоу сайті збереглася.

Цю фейкову новину також опублікував сайт «Киевская Область.Онлайн», сайт «Крапка» і запорізьке видання «Суббота Плюс». Видання «Страна.ua» передрукувало новину, зробивши до неї заголовок «В Киеве у строймагазина похитили девочку, зовущую на помощь, полиция объявила план «Перехват».

 

ms.detector.media