ms.detector.media
Володимир Малинка
Скриншот
11.05.2019 14:43
Мразі хто? Через що посварилися український міністр і журналістка BBC
Мразі хто? Через що посварилися український міністр і журналістка BBC
Міністр соцполітики Андрій Рева звинуватив ВВС в маніпуляціях і тиску на українську владу, перед тим назвавши в інтерв’ю людей з окупованих територій «мразями». Авторка сюжету припинила читати Facebook «через булінг».

19 квітня в англомовних міжнародних новинах BBC World News і в українськомовній інформаційній програмі «BBC News Україна» вийшов сюжет Ольги Мальчевської про те, з якими негараздами стикаються українці, перетинаючи кордон з тимчасово окупованими територіями Донбасу. У матеріалі є короткий контраверсійний коментар міністра соціальної політики України Адрія Реви, який викликав обурення медійників у соцмережах.

А 4 травня Ольга Мальчевська написала на своїй сторінці, що після виходу сюжету вона зазнала тиску в соціальній мережі — булінгу. Через це вона «припинила читати Фейсбук і месенджер».

Що в сюжеті?

Ольга Мальчевська розповідає, як працюють контрольно-пропускні пункти на прикладі одного з них — «Майорське».

«Таких переходів на Донеччині чотири. На Луганщині ситуація ще гірша — тільки один перехід на всю область. Йдуть переважно літні люди — за пенсіями. Але доходять не всі… Критики уряду кажуть, що черги можна зменшити, якщо спростити отримання пенсії для українців з непідконтрольних територій», — каже журналістка. Хоча, хто ці «критики», глядачам не пояснюють.

Пані Мальчевська продовжує: «Нині вони мають доводити, що переїхали на підконтрольні [Україні території]— кожні два місяці. Або отримувати пенсії, які платять Л/ДНР, пояснюють у профільному міністерстві».

Далі йде цитата міністра Андрія Реви: «Всі, хто були проукраїнські — всі виїхали. А ті, хто хоче отримувати дві пенсії (там і тут), хай потерплять».

Журналістка також переповідає його слова: інший пропускний пункт «Золоте» намагалися відкрити, але не дали проросійські бойовики. Ще пан Рева розповів про «покращення для пенсіонерів», але, за словами Ольги Мальчевської, «показати документи про те, які саме і скільки це займе часу, у відомстві не змогли».

Після цього дається ще одна коротка цитата міністра: «Мені їх не шкода нікого абсолютно, я вам чесно скажу. Мені шкода тих солдат і офіцерів і їхні родини, які вбиті там, за цих мразєй».

«Чи може країна, яка прагне вступити у Європейський Союз, так поводитися зі своїми громадянами», — опонує журналістка. «Це не Україна так з ними поводиться. Головне, щоб ці люди не страждали, повинна припинитися війна. Для цього окупанти повинні забратися з території України», — відповідає пан Рева.

Далі Ольга Мальчевська нагадала, що Росія заперечує присутність своїх військ на Донбасі. А правозахисники побоюються: якщо черги на блокпостах з обох боків не зменшаться, пенсіонерів гинутиме під час переходів дедалі більше.

Про те, що докази військової присутності Росії на Донеччині вже неодноразово надавались Україною, у матеріалі не зазначається. Немає конкретики і щодо того, хто саме ці правозахисники, які «побоюються»,чи звідки ця оцінка — «дедалі більше».

Варто зазначити, що текст англомовного сюжету дещо відрізняється. Тут на початку Ольга Мальчевська прямо каже: з іншого боку пропускного пункту — підтримані Росією бойовики так званої «ДНР». Також додається такий перелік: «Люди виснажені, громадяни мають стояти в черзі годинами, потрібні спеціальні дозволи, перевірки проводяться вручну і вони складні». Пояснюється, що пенсіонери мають кожні два місяці відстоювати чергу на пропускних пунктах, щоб отримувати виплати.

Також тут додана інформація, що інколи люди гинуть у чергах на переходах. А після цитати міністра є дані про те, що з грудня на КПП померло більше людей, ніж за весь 2018 рік. Звідки ці дані, журналістка теж не каже.

«За Реву соромно, капець!»

26 квітня пані Мальчевська опублікувала англійську версію сюжету на своїй фейсбук-сторінці. У коментарях розгорілася дискусія, в якій взяли участь українські медійники та сам міністр.

«Мої британські знайомі найчастіше задаються питанням, як новообраний український президент України планує вирішувати питання війни. Представляють його тут у новинах переважно так: «комедіант без політичного досвіду». Зараз, коли всі побачили цей репортаж в ефірі BBC World, найчастіше, що я чую — здивування. Тим, що, виявляється, в Україні ще триває війна. І це не про те, що людям не цікаво. Адже усі, з ким спілкуюся в Британії, щиро співчувають, все розуміють, щойно починаєш пояснювати, і допомогли би чим могли.», — написала пані Мальчевська у дописі.

«Рашен бекд файтерс. Олю, обнімаю! А за Реву соромно, капець!» — прокоментувала журналістка Тетяна Пушнова, екс-генпродюсерка «Громадского ТВ».

«Олю, так власне Зеленський і сказав, що пенсії треба дозволити платити. Дуже чітко і ясно. І певна, що це одна з причин, чому на сході проголосували за нього. А у міністрів Реви, а до того Розенка, на столі лежать з 2014 документи від всіх міжнародних організацій як це можна зробити, за прикладом Колумбії, курдської частини Туреччини. Зараз найлегше просто виконати постанову суду і зняти прив’язку до статусу переселенця, що вже спростить життя», — зазначила співзасновниця і голова ГО «Громадське телебачення» Наталія Гуменюк.

«Міністр назвав людей «мразями»…. Це грубе порушення присяги держслужбовця і жорстка дискримінація», — вважає журналіст Олексій Мацука, директор ГО «Донецький інститут інформації».

«Ілюстрація тиску на українську владу»

У коментарі до посту Ольги Мальчевської прийшов і сам Андрій Рева. Відповів, що на сьогоднішній день неможливо забезпечити виплату пенсій усім громадянам України на окупованих територіях, бо там немає органів Пенсійного фонду України які б мали здійснювати такі виплати.

«Чому їх немає? Та тому, що окупанти ліквідували всі без винятку органи державної влади України на цій території. Отже, першопричиною страждань людей на непідконтрольних територіях є російська окупація. А що в сюжеті? Люди страждають, бо українська влада змушує їх страждати, так як не платить пенсії на непідконтрольних територіях. Бо щоб отримати пенсію, люди змушені перетинати лінію розмежування, вистоювати черги і так далі. Чому в сюжеті словом не сказано, що бойовики блокують збільшення кількості пунктів перетину, зокрема в Золотому — пише міністр. Але про спроби відкрити КПП «Золоте» Ольга Мальчевська в сюжеті говорила.

Нагадаємо, що спроби відкрити контрольно-пропускний пункт «Золоте» були наприкінці березня цього року. Це дозволило б розвантажити КПВВ у Станиці Луганській, через який кожного дня проходить понад 11 тисяч громадян, повідомляла прес-служба Операції об’єднаних сил. КПВВ «Золоте» відкрили представники української влади в односторонньому порядку. «Проте окупаційна влада вкотре красномовно довела ворожість своїх намірів, повне нехтування принципів моралі та гуманітарного права, не давши громадянам України, які бажають скористатись КПВВ Золоте, гарантій безпеки», — пояснив командувач об'єднаних сил генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Міністр назвав матеріал ВВС «ілюстрацією тиску на українську владу» та намаганням звинуватити Україну в гуманітарній кризі, а проблему на пропускних пунктах навпаки можна вирішити, коли Росія припинить окупацію українських територій і виведе свої війська. «Тільки чомусь ми не бачимо і не чуємо такої принципової позиції шанованих міжнародних правозахисних організацій на Кремль. Соромляться, напевне», — вважає він.

Ольга Мальчевська сказала «Детектору медіа», що в її матеріалі немає нічого з того, у чому її намагається звинуватити пан Рева. Від детальніших коментарів вона відмовилася, попросивши адресувати запитання до прес-служби ВВС. Прес-служба ВВС відповіла «Детектору медіа», що мовник не коментуватиме звинувачення міністра на свою адресу. Про точну мету сюжету і редакційне завдання журналістці нам так і не відповіли.

28 квітня Наталія Гуменюк у коментарях написала міністру цілий перелік претензій: Велика Палата Верховного Суду визнала незаконним прив’язування пенсійних виплат до реєстрації ВПО; Пенсійний фонд за 4,5 років міг би створити реєстр пенсіонерів, які живуть на непідконтрольній території тощо.

На це міністр відповів: «Прив’язка до статусу ВПО давала юридичну можливість: 1) Призначати пенсії громадянам України, які виїхали з окупованої території у спрощеному порядку — без пенсійної справи, яка залишилась за місцем їх попереднього проживання. 2) Забезпечити адресність соціальних виплат громадянам шляхом їх фізичної ідентифікації. 3) Можливість припиняти виплату пенсій в разі відсутності громадянина на підконтрольній уряду території України протягом більш як 60 днів. Якщо людина відсутня і про неї немає жодної інформації, то до з’ясування причин такої відсутності пенсія не виплачувалась. Чому? На жаль, пенсіонери — люди похилого віку і іноді помирають. Яким чином і хто повідомить органи Пенсійного фонду про факт смерті пенсіонера на окупованій території? Там немає органів РАЦСу, родичі, які користуються пенсійною карткою також не зацікавлені в припиненні пенсійної виплати. Я вже не кажу, про можливі злочинні прояви щодо отримувача соціальної допомоги на окупованій території».

Сюжет ВВС шокував міністра

29 квітня Андрій Рева вирішив у Фейсбуці детально пояснити свій коментар з сюжету ВВС. Він обурився, що з півгодинної розмови обрали лише декілька фраз.

«Коли я подивився сюжет ВВС, то сказати, що я був шокований цим сюжетом — це означає не сказати нічого. Із всього півгодинного інтерв’ю в сюжеті була використана лише одна моя фраза, яку авторка використала як ілюстрацію нібито мого особистого ставлення до всіх без винятку громадян України, які проживають на окупованій території», — написав він.

Міністр наголосив, що вважає обов’язком уряду допомагати мешканцям окупованих територій в отриманні соціальних виплат, включаючи пенсії. І виплати проводяться на території, яка підконтрольна українському уряду.

А так він пояснив свою тезу про «мразєй»: «Особисто я вважаю, що тим громадянам України, хто зі зброєю в руках воює проти власної країни, убиває наших солдат і офіцерів, платити пенсії неприпустимо. Саме цю категорію українських громадян я вважав, вважаю і буду вважати негідниками, які самі себе поставили за межі правового поля. Я вважаю негідниками тих наших співгромадян, хто заради подвійної пенсії сприяв окупації української землі, а тепер очікує на отримання російського паспорта разом з подвійною пенсійною виплатою, анонсованою окупантами. Але я ні в якому разі не вважаю тих українських громадян, хто свідомо не допомагає окупантам і які просто стали їх заручниками, винними у ситуації, що склалася. Я робив і буду робити все від мене залежне, щоб допомогти цим людям».

Прес-служба ВВС на запитання «Детектора медіа» про можливу публікацію повної версії інтерв’ю міністра відповіла так: «Ми вважаємо, що коментар говорить сам за себе, і ми будемо захищати нашу журналістику».

Ми запитали у прес-служби Міністерства соціальної політики чи планує Андрій Рева подавати до суду на авторку сюжету ВВС та чи буде вимагати публікації повної версії розмови. На це в прес-службі «Детектору медіа» відповіли, що на даний момент пост у Фейсбуці на сторінці міністра — це вся інформація, яка є з цього приводу. Додаткової інформації щодо позовів чи вимог пана міністра — немає.

ms.detector.media