ms.detector.media
Володимир Малинка
bbc.com
22.04.2019 14:26
Що пишуть західні ЗМІ про перемогу Зеленського на виборах: стрибок у безвість і порушення статусу-кво
Що пишуть західні ЗМІ про перемогу Зеленського на виборах: стрибок у безвість і порушення статусу-кво
Західні журналісти поки не зовсім розуміють, чого очікувати від Володимира Зеленського у ролі президента України, та підкреслюють, що виграти вибори йому допоміг телевізійний образ зі «Слуги народу» і прагнення українців змінити еліти.

«Комедіант здобув приголомшливу перемогу на президентських виборах в Україні» (The Guardian)

Кореспондент Шон Уокер (Shaun Walker) британського видання The Guardian приїхав для висвітлення подій у Київ. Він згадав про привітання Петра Порошенка Володимиру Зеленському з перемогою, а ще його заяву — політику не покине. Також пан Уокер використав цитату про подяки пана Зеленського виборцям і обіцянку «не підвести». Переможець виборів заявив, що вже телефоном переговорив з президентом США Дональдом Трампом і президентом Франції Еммануелем Макроном.

«Зеленський візьме відповідальність за країну, що стоїть перед численними викликами, включаючи проблемну економіку і триваючу війну проти підтримуваних Росією сепаратистських сил на сході, яка забрала 13 тис. життів», — зазначає журналіст.

Кореспондент видання нагадує, що упродовж передвиборчої кампанії Володимир Зеленський не деталізував свої плани та надавав перевагу відео і жартам, на противагу традиційній політичній кампанії. «Його кампанія розмила межі між реальним Зеленським і його персоною на екрані», — вважає Шон Уокер. Не деталізував свої плани майбутній президент і у вітальній промові в штабі 21 квітня.

Згадав журналіст про зв’язок пана Зеленського з Ігорем Коломойським. Зокрема те, що члени його штабу мають стосунок до олігарха.

«Зеленський виграв від невдоволення виборців Порошенком, який прийшов на посаду п'ять років тому після революції на Майдані. «Кондитерський мільярдер» пообіцяв українцям, що вони «житимуть по-новому», але темпи змін для багатьох дуже повільні», — вважає автор статті.

Він пише, що у виборців не багато ентузіазму і вони переважно обирали того кандидата, якого вважали найменшим злом. Також пан Уокер пише, що за виборами в Україні уважно стежать у Москві і можуть відреагувати не меседжі Володимира Зеленського. Наприклад, той, у якому він звернувся до пост-радянських країн і закликав «подивитися на Україну, де все можливо».

«Вибори в Україні: Комедіант Зеленський блискавично виграв президентство» (ВВС)

Британське суспільне медіа ВВС на початку матеріалу дає реакцію на перемогу Зеленського прем’єр-міністра Росії Дмитра Мєдвєдєва. У Facebook він побажав Зеленському розсудливості і написав: «Не маю жодних ілюзій з цього приводу. У той же час шанси на поліпшення взаємодії з нашою країною все ж є».

Також медіа нагадало слова Зеленського, який обіцяв «перезавантажити» стосунки з сепаратистами на сході України, які борються проти ЗСУ та волонтерів.

Свою оцінку подій дає кореспондент ВВС у Києві Джона Фішер (Jonah Fisher). «Українці прокинулись вранці і виявили, що останні кілька місяців не були сном. Вони дійсно обрали людину, яка була зіркою телесеріалу у ролі президента, своїм реальним наступним президентом країни. І ці люди зовсім не схожі. Тепер тиск буде на пана Зеленського, який має показати: він знає, що робить», — пише він.

Пан Фішер зазначає, що Зеленський уникав серйозних інтерв’ю та дискусій на політичні теми. Він нагадав про слова Порошенка, який наголошував на можливості Володимира Зеленського перейти в «орбіту російського впливу». Разом з тим, заступник міністра закордонних справ РФ Григорій Каразін сказав, що новий президент України «має реалізувати надії виборців».

Крім того, ВВС дало реакцію на вибір українців на Заході. Міністр закордонних справ Великобританії Джеремі Хант (Jeremy Hunt) зазначив, що Зеленський «тепер буде насправді слугою народу», а президент Європейської Ради Дональд Туск (Donald Tusk) написав: «ЄС рішучий у своєму рішенні надалі підтримувати Україну».

За оцінкою видання, виборці Зеленського розчаровані шляхом країни під егідою пана Порошенка. Вони були не задоволені попереднім істеблішментом і кумівством. Натомість критики переможця виборів мають хвилювання на рахунок його зв’язків з олігархом Ігорем Коломойським та стійкістю у протистоянні Росії.

«За даними екзит-полів, комік Володимир Зеленський переміг чинного президента на виборах України» (Washington Post)

Текст для американського WP писав кореспондент у Москві Антон Трояновський (Anton Troianovski, долучалася до написання статті і Оксана Парафенюк). На його думку, мільйони українців були втомлені від війни та економічних труднощів, тому вирішили замінити попередні еліти, обираючи Володимира Зеленського.

Цитати Зеленського і Порошенка він використав такі ж, що й колега з The Guardian. Проте автор яскраво підкреслює свою думку про зміну еліт: «Вихід Зеленського до вершини переповненого кандидатами поля у першому турі президентської кампанії і його явна перемога у неділю відобразили зневагу, з якою багато українців бачать політичний істеблішмент через п'ять років після прозахідної революції», — пише журналіст.

На його думку, перемога Зеленського є підтвердженням глобальної тенденції, коли кандидати використовують телебачення і соціальні медіа, щоб обійти вже непопулярний істеблішмент.

Автор також наголошує, що у нового президента України буде багато проблем: від анексованого Криму до війни на сході країни.

«Зеленський заявив, що підтримуватиме прозахідний курс України, і пообіцяв не віддавати будь-яку територію на переговорах з Путіним. Але він продемонстрував більшу гнучкість, ніж Порошенко в потенційних переговорах про війну на сході України, що викликало оптимізм, а також занепокоєння тим, що його може подолати Кремль», — пише пан Трояновський.

Він описав кампанії обох політиків: одна була побудована на посиленні військової моці, а інша — виносила такі теми з поля обговорення. Журналіст нагадує: упродовж кампанії Зеленський уникав традиційної реклами і несанкціонованих розмов з журналістами, а натомість покладався на соціальні медіа та телевізійні шоу.

«Його реальний політичний підйом — не зовсім історія Попелюшки, яка розповідається у його серіалі. Популярний артист отримав користь від свого ділового партнерства з українським мільярдером Ігорем Коломойським, який керує телевізійним каналом, що транслює шоу Зеленського, і дав багато позитивних оцінок його кандидатурі. Обидва чоловіки заперечують, що Коломойський стоїть за політичними амбіціями Зеленського», — зазначає Антон Трояновський.

«Володимир Зеленський грав українського президента на телебаченні. Тепер це реальність» (CNN)

Авторка тексту для американського CNN — Кара Фокс (Kara Fox). В описі пана Зеленського вона згадує, що він не лише комік та актор, але й бізнесмен: його «розважальна імперія» оцінюється в десятки мільйонів.

Кара Фокс зазначає, що серіал «Слуга народу» став популярним ще й тому, що головний герой активно боровся з корупцією.

«Мистецтво віддзеркалилося у реальності, коли Зеленський використав ту ж платформу, щоб оголосити про свою кандидатуру на пост президента. Напередодні Нового року він звернувся до нації на каналі «1+1», який транслює його шоу і є другим за популярністю в країні телеканалом», — пише авторка.

Вона нагадала у своєму матеріалі про анексію Криму Росією, підтримку РФ сепаратистів на сході та про захоплених у полон українських моряків.

«Хоча Зеленський, безумовно, успадкує ці проблеми, не зрозуміло, як він їх буде вирішувати», — зазначає пані Фокс.

Вона додає, що переможець виборів мало конкретизував свої політичні кроки. Але на ток-шоу «Право на владу» («1+1») він розповів — це його комунікаційна стратегія: не виступати на шоу, де «люди зі старого уряду сидять і сваряться, тільки піаряться».

Також авторка зупинилася на питанні російської мови. Вона вважає, що Зеленський може бути більш ліберальним у цьому питанні. Водночас додає, що його критики підкреслюють неспроможність переможця виборів встояти проти Росії. На цьому, зокрема, акцентував пан Порошенко у своїй кампанії.

На думку, Андреаса Умланда (Andreas Umland), співробітника Інституту євроатлантичного співробітництва, політична недосвідченість пана Зеленського навпаки може йому допомогти.

«Недосвідченість може змусити Зеленського зміцнити зв'язки між громадянським суспільством і політикою. Його вибір радників — група реформаторських технократів — може сигналізувати про це», — вважає пан Умланд.

«Україна входить у незвідану нову еру після того, як комедіант виграв вибори президента» (Reuters)

«Україна увійшла до незвіданих політичних вод після того, як майже остаточні результати показали, що комік без політичного досвіду і мало деталізованої політики різко покінчив із статусом-кво і переміг на президентських виборах», — пишуть автори тексту для міжнародного агентства Reuters Едрю Осборн (Andrew Osborn) та Маттіас Вільямс (Matthias Williams).

Вони зазначають, що кампанія Петра Порошенка була побудована на тому, що він «оплот протистояння російській агресії», але очолить країну Володимир Зеленський, який є образом анти-істеблішменту.

«Він обіцяв завершити війну на Донбасі і винищити корупцію на тлі широкого розчарування через зростання цін і зниження рівня життя. Але він був неприступний щодо питань про те, як він планує досягти цього. Крім того, інвестори хочуть гарантій того, що він прискорить реформи, необхідні для залучення іноземних інвестицій і збереження країни в програмі Міжнародного валютного фонду», — наголошують журналісти.

Про те, що майбутні кроки пана Зеленського в економіці поки незрозумілі, медіа сказав і Сергій Фурса, інвестиційний банкір Dragon Capital.

Автори нагадують: нещодавно Росія обмежила експорт вугілля, сирої нафти та нафтопродуктів в Україну, але Дмитро Мєдвєдєв після виборів зазначив про можливе поліпшення стосунків двох країн.

Також у матеріалі йдеться про МВФ, який буде уважно стежити за діями Володимира Зеленського щодо питання цін на газ. Журналісти називають проблему можливої денаціоналізації «ПриватБанку» чи не головним тестом для переможця виборів щодо зв’язків з Ігорем Коломойським.

«Він пообіцяв боротися з корупцією, а цей меседж дуже резонує з настроями українців, яким набрид статус-кво в країні, яка є однією з найбідніших у Європі майже три десятиліття після виходу з Радянського Союзу», — резюмували журналісти.

«Вибори в Україні: комедіант Володимир Зеленський переміг попереднього президента» (New York Times)

Ендрю Хіггінс (Andrew Higgins) і Юлія Мендель (Iuliia Mendel) в американському NYT вирішили на початку матеріалу підкреслити, що у Володимира Зеленського немає досвіду в урядуванні чи військовому командуванні, а країна вже п’ять років воює з російськими найманцями.

«Перемога пана Зеленського дасть Україні свого першого єврейського лідера і дає пекучу догану політичному та бізнес-істеблішменту, які представляв пан Порошенко, цукерковий мільярдер, який вів кампанію з націоналістичним лозунгом «Армія, мова, віра», — пишуть автори.

На їхню думку, такий вибір українців є сигналом, що їх більше турбують внутрішні проблеми корупції і бідності, аніж зовнішні загрози. Також такий результат відбив роки російської пропаганди, які зображали українців як фашистів та антисемітів.

«Пан Зеленський уникав таких популістських тем, як ворожість до іммігрантів та меншин. Українців менше турбує прихід когось в країну, їх навпаки хвилює велика кількість своїх людей, які виїжджають на роботу в Польщу та інші багатші країни», — йдеться у матеріалі.

Автори пишуть, що зараз Україна має найнижчий ВВП в Європі, а дві революції, вважають вони, принесли лише розчарування. У матеріалі зазначається: багато виборців голосували не стільки за Зеленського, скільки хотіли покарати Порошенка через невиправдані надії після Майдану.

Утім журналісти також підкреслюють, що така м’яка зміна влади показує, наскільки далеко Україна зараз від Росії, де справжнього політичного змагання не було вже 20 років.

«Володимир Зеленський приголомшливо переміг на виборах президента України» (Financial Times)

Роман Олеарчик з Києва написав статтю для FT. У ній він теж підкреслив, що Володимир Зеленський став кандидатом, який отримав рейтинг завдяки розчаруванню українців від минулої політичної еліти.

«Він підживлював гнів виборців, звинувачуючи пана Порошенка в корупції, неспроможності підвищити рівень життя і достатній роботі по припиненню війни на сході країни», — пише автор.

Журналіст зазначає: після глибокої рецесії 2014-15 років економіка України протягом останніх кількох років завдяки реформам та іноземній підтримці, включаючи багатомільярдні позики МВФ, зросла на 2-3 %.

«Проте пан Порошенко зіткнувся з критикою за те, що не вдалося підвищити рівень життя і зламати корупцію», — акцентує пан Олеярчик.

«Україна: Володимир Зеленський — з акторів у президенти» (Huffington Post, AFP)

Французька версія видання Huffington Post та агентство Associated France Press підкреслюють, що кампанія Зеленського будувалася довкола образу «простого чоловіка», який протиставлявся пост-радянській еліті.

«41-річний гуморист, який був підлітком у час отримання Україною незалежності, пообіцяв привести людей до влади «з менталітетом XXI століття», — розповідає медіа. Автори вважають, що навіть голосувати пан Зеленський прийшов у футболці, щоб протиставити себе старій владі.

Разом з тим, видання пише: переможець виборів стер межу між вигаданим персонажем із серіалу «Слуга народу» та реальністю, а його виборці чекають різкої зміни стилю управління. Проте на відміну від Василя Голобородька у фільмі, який був бідним вчителем і їздив на автобусі, Володимир Зеленський є доларовим мільйонером.

«Єврей за походженням Володимир Зеленський сказав, що вважає релігію приватною справою, на відміну від свого попередника, який особисто сприяв створенню в Україні незалежної від Москви Православної Церкви», — додає HP.

«Україна: божевільна перемога гумориста Володимира Зеленського» (Le Figaro)

Стефан Сіоган (Stéphane Siohan) у французькому виданні пише: Петро Порошенко до останньої хвилини намагався переконати виборців у тому, що Володимир Зеленський є троянським конем від Ігоря Коломойського та Володимира Путіна.

«У реальності президент стикнувся з 73 % виборців, які намалювали йому двері на вихід, що є демократичною відмінністю України від сусідів Білорусі та Росії», — каже автор.

Хоча, на думку пана Сіогана, український народ історично проявляє свою схильність карати тих, кого він приводить до влади.

Автор Figaro також загострив увагу читачів на тому, як голосували у другому турі кандидати: Порошенко з купою охорони та високо піднятим підборіддям, а Зеленський у футболці та розповідями про дружину, яка поставила йому трек Eminem.

«Другий за популярністю в країні канал «1+1» а також Instagram, де Зеленський має 4 млн підписників стали зброєю масового знищення, якою він підірвав кампанії свої конкурентів в Україні, але, можливо, і в Європі загалом», — пише Стефан Сіоган.

Він ставить риторичне питання: чи пан Зеленський призначатиме на посади міністрів своїх приятелів, як у «Слузі народу», чи піде на компроміс з істеблішментом та олігархами?

«Під час своєї першої прес-конференції як новообраний президент він оголосив, що хоче «відродити» мирний процес з Москвою щодо війни із проросійськими сепаратистами на сході. Україна знову стоїть перед білою чистою сторінкою», — пише журналіст.

«Україна: Володимир Зеленський переміг на виборах президента, країна робить стрибок у безвість» (Le Monde)

«Після п’яти років після революції на вулицях, українці знову «перевернули стіл» на виборах у неділю 21 квітня, коли без насильства та шуму привели до влади повного неофіта Володимира Зеленського», — починає матеріал Бенуа Віткін (Benoît Vitkine). Він додає, що Зеленський є наймолодшим президентом України і досі жоден його попередник не мав такої масової підтримки.

Утім українці, на думку журналіста, роблять своєрідний «стрибок у безвість», відторгнувши старий дискредитований клас.

«Досить легко зрозуміти, проти чого голосували українці: корупція, війна, бідність — негатив, пов'язаний з епохою Порошенка. Те, за що вони голосували, є менш очевидним, а невизначеність, яку підтримував переможець під час своєї кампанії, — вона проводилася здебільшого в соціальних мережах і містила загальні фрази — не допомогла підняти цю завісу», — пише пан Віткін.

Він додає, що невизначеність пана Зеленського щодо низки питань дозволила кожному ототожнювати себе з одним із елементів його програми і забути про інші її пункти.

«Це популізм нового типу: «приємний» популізм, проєвропейський, який не прагне розколу, а збирає Україну з фрагментованих ідентичностей», — вважає автор.

Бенуа Віткін акцентує увагу на тому, що перед новим президентом стоїть дуже важке завдання, адже «ламання системи», яке він обіцяв, буде проходити під постійним тиском агресивної Росії, що прагне провалу свого сусіда. «Та й сама система живиться саме від слабкості держави і її інститутів — чи не єдиної зброї в руках нового президента», — додає він.

ms.detector.media