ms.detector.media
MediaSapiens
www.unian.ua
18.04.2019 18:11
Аналітики виявили низку маніпуляцій у ролику Зеленського
Аналітики виявили низку маніпуляцій у ролику Зеленського
Аналітики проекту “Без Брехні”, який займається фактчекінгом політичної риторики, перевіли ролик Зеленського та виявили там низку маніпуляцій.

Йдеться про звернення кандидата у президенти Володимира Зеленського до Петра Порошенка, у якому він закликає Президента покарати вбивць Катерини Гандзюк та звільнити українських моряків з полону.

Пане Порошенко, я дуже хочу, щоб ви від “я почув” перейшли до “я зроблю”. А саме – посадили вбивць Катерини Гандзюк, посадили Свинарчуків та згадали про те, що ви забули про наших полонених моряків, які зараз сидять за ґратами і чекають, поки ви набігаєтеся по каналах у пошуках Зеленського, поназдаєте аналізів усім і накричитеся на стадіоні, – висловився Володимир Зеленський. – Будь ласка, зробіть це. Це ваші справи… Дебати 19-го – справи щодня”.

Аналітики зазначають, що заклик до президента посадити вбивць Катерини Гандзюк є маніпулятивним. “У функції Президента не входить ні слідство, ні державне обвинувачення в суді, ні винесення вироку. Повноваження Президента чітко визначені в 5 розділі  Конституції України і здійснення правосуддя до них не входить”, – підкреслюють аналітики проекту “Без Брехні”.

Вимога “посадити Свинарчуків” теж є маніпуляцією, наголошують автори, адже президент не має для цього повноважень.

Як вже зазначалося вище – “садити” Президент нікого не може. У випадку зі справою Гладковських (Свинарчуків) на Президенті радше моральна відповідальність”, – йдеться у дослідженні.

Теза Зеленського про те, що Порошенко нічого не робить для звільнення українських моряків є неправдивою і аналітики проекту “Без Брехні” наводять низку фактів на підтвердження цього. Зокрема, перераховують дії Президента задля визволення полонених.

Зазначимо, що Володимир Зеленський зазвичай уникає телеефірів та спілкування з журналістами. Натомість комунікує зі своїми виборцями, записуючи відеоролики та оприлюднюючи їх у соцмережах.

За даними дослідження КМІС, яке провели на замовлення «Детектора медіа», 23,5 % українців найчастіше отримують інформацію про стан справ в Україні та світі саме із соціальних мереж. Довіряють таким повідомленням 12,4 % опитаних.

ms.detector.media