ms.detector.media
Володимир Малинка
Скриншот
11.04.2019 11:28
На державному каналі Росії Малахов влаштував міні-бенефіс Зеленському. Як це було?
На державному каналі Росії Малахов влаштував міні-бенефіс Зеленському. Як це було?
У програмі «Привет, Андрей» 6 квітня на кремлівському каналі «Росія 1» Андрій Малахов зібрав російських акторів та представників шоу-бізнесу, щоб обговорити участь Володимира Зеленського у передвиборчій гонці на пост президенти України.

Більшість гостей за круглим столом знали Володимира Зеленського, а дехто знімався в його теле-/ кінопроектах. Здається, за дві години передачі на «Росія 1» вони змагалися у грі «похвали Володимира Олександровича» впереміш із глузуванням.

«Володимир Зеленський — президент України, головнокомандуючий Збройних сил України і гарант конституції. Це не черговий жарт студії “95-й квартал”, а іронія української долі», — починає Малахов, а в кадрі сценка, де Зеленський не може підняти штангу.

зеленський

Програма була рясно всипана вирізками із «95-го кварталу», КВН, «Слуги народу», «Сватів» і телеінтерв’ю за участю Володимира Зеленського. Ведучий згадав, що у світі вже були приклади акторів на державних посадах: Рональд Рейган (наголосили, що йому вдалося «подружитися з СРСР»)і Арнольд Шварценеггер — у США, а в Росії губернатором Алтайського краю був гуморист Михайло Євдокімов. Останній кейс дуже цікавий, раджу ознайомитися.

Утім режисер Юрій Гримов нагадав, що в Рейгана перед тим, як він став президентом США, був досвід політика, а «Зеленський іде на пост президента прямо зі сцени». До речі, пан Гримов тут був чи не єдиний, хто поцікавився, яка політична програма в Зеленського, але цю тему за столом вбили в зародку. «Давайте подивимося ще один фрагмент “Слуги народу”, все одно більшість його сприймає через призму цього серіалу», — перебив Андрій Малахов.

У студії кожен намагався вгадати, що ж у реальності Володимир Олександрович на цій посаді робитиме. Той же Юрій Гримов назвав президента України Петра Порошенка «цинічним клоуном» і порадив Зеленському на посту гаранта «не говорити взагалі про Росію». Хороша така порада. Просто забути, приміром, про окупацію Криму, змиритись і жити собі далі. Чому б і ні.

Щоправда, Гримов зі співчуттям нагадав: у президента України не такі великі повноваження, як у російського, тому знімати питання РФ із порядку денного Зеленському доведеться, зіткнувшись «лоб у лоб із Радою».

Добрий сусід, самородок, креативний

Народний артист РФ Юрій Шликов давно знайомий із Зеленським. Він підкреслив, що Володимир Олександрович «сам себе зробив, він зараз володіє залом, іміджем, драматургією, яку він пише». Шликов назвав його мужнім.

Заслужена артистка РФ Єлєна Кондулайден, яка знімалась у фільмі Зеленського «Вісім перших побачень», наголосила, що той не «псував стосунки з сусідами» і «Росія дуже багато зробила для його популяризації». Тезу про добросусідство в разі перемоги Зеленського вона не раз повторювала.

Телеведучий Отар Кушанашвілі розповів про те, як Зеленський його запросив бути суддею на шоу «Майдан's», що виходило на телеканалі «Інтер». У 2010-2011 роках Володимир Олександрович був генеральним продюсером цього каналу. Згодом Кушанашвілі розповів і про початок революції.

«Вже 2013 року у гримерці ми з ним говорили про Майдан. І він мені розповідав, як протягом місяця він не може відвести дитину у школу. Як його дружина теж боїться виходити на вулицю. І його чисто по-людськи, по-чоловічому це все сильно турбувало і викликало відторгнення. Він говорив дуже прості слова: “Ми за братські відносини між нашими народами, і я дуже переживаю за те, що буде відбуватися в нашій країні з моєю дитиною і моєю родиною”», — сказав Кушанашвілі.

А ще він жартував: «Зеленський приходить до влади і кличе двох своїх товаришів: Саакашвілі і Кушанашвілі. І країна розвалилася». У студії всі гучно сміялися.

Заслужена артистка РФ Аліка Сміхова, яка брала участь у зйомках «95-го кварталу», попросила Володимира Олександровича відновити прямі рейси з Росії до Києва.

Музичний критик Сергій Соседов назвав Зеленського «дуже тонкою, розумною і креативною людиною». Мовляв, то він, як блазень, розважав політиків, а тепер вони до нього проситимуться на «політичний Олімп».

Мужній, кмітливий, гарний тембр

Заслужений артист РФ Володимир Стержаков вважає Зеленського «дуже відважним», але бідкався, що той не затвердив його на роль у серіалі «Свати». Нагадаю, цей серіал був заборонений «Держкіно» до показу в Україні, бо його головного актора Федора Добронравова внесено до переліку осіб, що створюють загрозу національній безпеці. Але нещодавно  Окружний адміністративний суд Києва скасував заборону на в’їзд актору «Сватів» Федору Добронравову та визнав протиправною заборону серіалу. Ідея та сценарій серіалу належить студії «Квартал 95».

Шоумен Олександр Мадич, який колись із Зеленським грав на одній сцені в КВН, похвалив його менеджерські якості. Додав, що гумор допоможе йому стати політиком.

А російський співак Аркадій Укупник навіть похвалив тембр Володимира Олександровича — мільйони жінок не встоять.

«Зеленський, перш ніж говорити, ще багато думає, що сказати. Він із потрійним дном. І тому вибирають його зараз не українці, хоч як би епохально це не звучало, — його вибирає час. Там в Україні треба не розумний, не освічений... Потрібен міцний і кмітливий, адже КВН — це клуб веселих і кмітливих. Щоб у всіх цих складних ситуаціях знайти вихід», — акцентував письменник-сатирик Віктор Коклюшкін.

Під кінець програми у студію завітав депутат Держдуми РФ Олександр Хінштейн. «Зеленський, коли виступав в КВН, звертався до Путіна і просив Володимира Володимировича забрати його в Росію хоча б навіть за борги», — нагадав він. «Ми всі пам'ятаємо, як він може блискуче жартувати, як він може пародіювати», — парирував Малахов.

Зрештою, на думку Хінштейна, в Зеленського вийде обійти Петра Порошенка у дебатах, бо він «артист розмовного жанру».

Також під час програми обговорили зріст Зеленського і те, наскільки його дружина хоче бути першою леді.

Скабєєва, «кролики», Распутіна

Утім, інколи абсурд настільки згущувався, що вже переливався за вінця. Приміром, коли по скайпу підключили «братів кроликів» артистів Володимира Данильця і Володимира Моїсеєнка. «Ви би пішли в команду до Зеленського і портфелі яких міністрів би хотіли?» — питав Малахов. «Силових», — відповідали вони.

Або коли на зв’язок зі студією вийшла російська пропагандистка Ольга Скабєєва, ведуча ток-шоу «60 хвилин» на цьому ж каналі «Росія 1». Її Малахов представив як одну з росіянок, хто запропонував допомогу Зеленському, — Скабєєва написала в соцмережах, що готова провести дебати на стадіоні. У включенні вона назвала Зеленського «котом в мішку», дисонуючи із тоном дискусії у студії.

Олександр Хінштейн порадив Зеленському запросити на роль ведучого Сергія Лазарева, який вів в Україні шоу «Майдан’s». Депутат Думи радів, що у російських виборах не бере участі Євген Петросян.

А коли Малахов показав скандал на «95-му кварталі» із Машею Распутіною, Хінштейн додав: «Сподіваюсь, це не майбутній міністр культури».

І поки у студії заходяться сміхом, я нагадаю, що це за канал такий, «Росія 1». Це мовник, який входить до Всеросійської державної телевізійної і радіомовної компанії, заступником гендиректора якої є славнозвісний пропагандист Дмитро Кісєльов. Саме на цьому каналі не так давно мусолили тему про те, як треба Росії та іншим державам ділити Україну. Та й узагалі там безперервний потік різного роду дезінформації щодо України, про що свідчать як моніторинги «Детектора медіа», так і проекту EUvsDisinfo.

«Це міні-бенефіс Володі, бо я хотів показати зовсім різні сторони його таланту», — сказав у програмі Малахов.

Схоже, цього разу вони відпрацьовували наратив, що в Україні не вибори, а карнавал. Творчість Зеленського (в тому числі роки, проведені на російських каналах) — благодатний для цього ґрунт.

«Бенефіс» пройшов успішно. Посміялись, розходимось.

ms.detector.media