ms.detector.media
MediaSapiens
youtube.com
04.04.2019 12:29
ЗМІ та політики поширили фейк про російського правовласника відео Зеленського
ЗМІ та політики поширили фейк про російського правовласника відео Зеленського
Кандидата у президенти Володимира Зеленського звинуватили у зв’язках з Росією через компанію, яка заявила про право власності на його відеозвернення до Петра Порошенка.

Інформацію про «зв’язки з Росією» ЗМІ поширили з посиланням на пости політиків у соціальних мережах. Йдеться про відео, у якому Володимир Зеленський викликає Петра Порошенка на дебати на НСК «Олімпійський».

Про те, що своє право власності на відео заявила російська компанія Kedoo Entertainment Russia, написала у Facebook, зокрема, перша віце-спікерка Верховної Ради (обиралася від БПП) Ірина Геращенко. Вона додала відповідний скриншот з YouTube до свого посту.

 

 

 

«Ще президентом не став, а вже передав корпоративні права на себе Росії. Kedoo_Entertainment_Russia – фірмочка, яка має корпоративні права про ролік на НАШОМУ стадіоні. Що наступне? Російські танки в Києві на запрошення любителя Раши?» — обурювалася Ірина Геращенко.

Також про це у Twitter написав нардеп від Блоку Петра Порошенка Володимир Ар’єв.

Невдовзі з посиланням на ці пости зробили новини «Деловая столица», «РБК-Україна», Прямий канал, «Буквы». Останній сайт також посилався на аналогічний пост журналіста Андрія Дзіндзі, який наразі має 1,9 тис. поширень.

Згодом юристка Ольга Деркач пояснила у Facebook, що російська Kedoo Entertainment Russia є «фактично піратом», який вишукує в мережі контент, вироблений іншими, але показаний російськими каналами та маркує його, як свій.

«За замовченням власником авторських прав на немузичний контент на YouTube вважається особа, яка вперше завантажила цей контент (у даному випадку — офіційний канал кандидата). Дивна контора, вказана на скріні, не заявляє, що ви порушуєте її авторське право.... просто попереджає, що претендує на монетизацію цього ролику (тобто збір грошей за перегляд реклами, яка йде перед роликом)», — наголосила Ольга Деркач.

Вона додає, що YouTube направляє монетизацію за промарковані ролики Kedoo Entertainment, аж поки такий стан речей не оскаржить справжній правовласник.

Тобто Kedoo Entertainment Russia зробила заявку на монетизацію контенту Володимира Зеленського, бо фрагмент ролика був показаний у російському ток-шоу «60 минут».

Згодом Ірина Геращенко заявила у Facebook, що «проти фейкових новин» і видалила свій попередній допис зі звинуваченнями на адресу Володимира Зеленського.

«Юристка Ольга Деркач, професіонал в авторському праві, зазначила,  що фіктивний правовласник, робот, який автоматом забиває авторські права на весь контент який був використаний в новинах РФ. Я проти неправдивих новин», — написала віце-спікерка.

Аналогічно вчинив і Володимир Ар’єв, а також інша депутатка від БПП Марія Іонова.

На своїй Facebook-сторінці команда Володимира Зеленського також зазначила: «Лише і тільки «Зе!команда» є правомочним власником всього аудіовізуального контенту, який використовується у відеороликах та інших відео та аудіо продуктах, що вироблені та транслюються в рамках виборчої кампанії Володимира Зеленського».

Нагадаємо, нещодавно у мережі поширювали фейк про те, як Петро Порошенко нібито втікає від натовпу людей в Житомирі.

Також «Детектор медіа» раніше повідомляв, що Прямий канал та сайт «Деловая столица» поширювали інший фейк про смерть тигриці Тимошенко.

 

ms.detector.media