ms.detector.media
MediaSapiens
29.03.2019 16:04
Заступник міністра інформполітики запустив відеоблог, де розповів про серіал «Чорне дзеркало» і Китай
Заступник міністра інформполітики запустив відеоблог, де розповів про серіал «Чорне дзеркало» і Китай
Заступник міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін почав вести блог на YouTube-каналі UATV Russian. У першому випуску він розповідає, «куди прямує інформаційний простір і як громадяни приймають у ньому рішення».

Як пояснює сам Дмитро Золотухін, такий відеоблог створений для того, щоб запустити дискусію щодо інформаційного простору. Автори орієнтуються на молодь. Контент створюють російською, щоб «охопити більшу аудиторію».

У відео пан Золотухін розповідає про те, що систему соціального рейтингу, про яку йшлося у серіалі «Чорне дзеркало» 2016 року, вже починають впроваджувати у деяких містах Китаю.

«Кожна людина, яка використовує смартфон та інші гаджети, є суб’єктом системи контролю. Система схожа на ту, яку описував у своїй книзі «1984» Джордж Орвелл», — каже пан Золотухін.

Такий контроль, приміром, відбувається через додаток WeChat чи маркетплейс Alibaba, де є детальна інформація про користувача. Крім того, підв’язуються дані з камер спостереження, страхових компаній тощо.

Він зазначає, що і в Україні за рахунок банківської системи чи електронної системи охорони здоров’я збирається велика кількість даних про людей.

Поки що в реальному світі не реалізована система соціального кредитування, як у серіалі «Чорне дзеркало», яка впливала на надання певних соціальних благ людям.

«Але в Китаї працюють і над цим.  Окрім баз даних і камер відеоспостереження, збирається інформація і від людей, з якими ви контактуєте. Суть у тому, що будь-хто з ваших знайомих може надіслати про вас дані чи вашу фотографію, якщо ви, наприклад, занадто шумні ввечері, чи штовхнули когось, виходячи з метро. Таким чином, одним з джерел даних про вас, які будуть формувати ваш соціальний рейтинг, будуть настрої людей», — каже він.

На думку Дмитра Золотухіна, проблема не в самому існуванні таких систем, а в тому, що невідомо, куди це приведе.

«Складається враження, що переможе у дискусії той, хто збере більше лайків. Тобто той, хто більше подобається, а не той, хто більш професійний чи більш підготовлений. І не той, хто знає, як зробити болісні зміни, але привести до результату, що зробить ситуацію краще», — каже він.

Нагадаємо, нещодавно низький «рейтинг громадської надійності» завадив 24 млн жителів Китаю купити квитки на транспорт. 

ms.detector.media