ms.detector.media
MediaSapiens
CNN
29.03.2019 15:20
У Франції напали на ромів через чутки у соцмережах
У Франції напали на ромів через чутки у соцмережах
Чутки у соцмережах про викрадення дітей та жінок представниками ромської етнічної меншини спричинили напад на пару ромів у Франції, хоча поліція й спростувала новини про викрадення.

Французька поліція закликає людей не вірити фейковим новинам після того, як 16 березня група месників-добровольців напала на пару ромів, яку вважала відповідальною за викрадення молодих жінок. Поліція затримала близько 20 осіб, що були задіяні в інциденті, повідомляє CNN

У своєму Twitter французька поліція заявила, що чутки про білу автівку, яка начебто їздить по передмістю Парижа і викрадає молодих жінок, призвели до помилкових звинувачень і самосуду над двома людьми.

«Не поширюйте цю неправдиву інформацію», — закликають поліціянти.  Поліція зазначила, що чутки були «абсолютно необґрунтованими» і жодного викрадення жінок чи дітей у передмісті останнім часом зафіксовано не було.

У своїй заяві щодо нападу група представників ромів La Voix des Roms зазначила, що расистський стереотип про викрадення ромами дітей існує у Франції з часів середньовіччя. Група порівняла антиромську агресію з масовою розправою над Рохінгом у М'янмі та закликала людей створювати групи захисту громадян, аби надати охорону меншинам.

Чутки поширювалися переважно через Facebook і Snapchat.

Прес-секретар уряду Франції Бенджамін Гріво назвави атаки «неприйнятними». Інциденти дали додаткові докази «абсолютної необхідності боротися з фальшивими новинами», додав він.

«Розповсюдження таких чуток високоорганізованим і вірусним шляхом у соціальних медіа призводить до насильства та стигматизації спільноти», — прокоментував повідомляє прес-секретар уряду Бенджамін Гріво (Benjamin Griveaux).

У грудні поліція у Версалі, в 12 милях на південь від Парижа, написала твіт про покарання за розміщення фальшивих чуток в Інтернеті.

Згідно з французьким законодавством, за поширення фейкових новин в інтернеті передбачено штраф на суму від 45 000 євро до 135 000 євро.

Нагадаємо, нещодавно Франція оштрафувала компанію Google на 50 млн євро.

ms.detector.media