ms.detector.media
Володимир Малинка
pix.eurovisionworld.com
26.02.2019 18:47
Учасницю заблокували: що про скандал з Maruv написали закордонні медіа
Учасницю заблокували: що про скандал з Maruv написали закордонні медіа
Після перемоги в національному відборі на «Євробачення-2019» співачка Maruv не змогла дійти згоди з НСТУ щодо умов контракту. Поки вирішується питання, хто ж представлятиме цього року Україну на пісенному конкурсі, «Детектор медіа» зробив огляд матеріалів іноземних ЗМІ на цю тему.

«Україна заблокувала свого учасника на Євробачення через скандал з Росією», BBC

У матеріалі описано ситуацію, що склалася довкола співачки Maruv (схоже ситуацію подає і Euronews). BBC зазначає, що переможниця національного відбору не підписала з НСТУ контракт, на що мала 24 години. BBC процитувала пост співачки у Facebook, де вона писала, що готова відмовитися від виступів у РФ, але інші пункти контракту назвала «цензурою».

Також автор Марк Саваж (Mark Savage) включив у текст заяву українського Суспільного мовника, де наголошується, що учасник на «Євробаченні» є не лише музикантом, а також «культурним амбасадором України».

«Телеканал підтримали політики, а українське Міністерство культури сказало, що лише “патріоти, які усвідомлюють свою відповідальність”, повинні мати можливість співати на “Євробаченні”», — йдеться в матеріалі BBC.

Крім того, медіа нагадало читачам про протести під час Євромайдану у 2014 році, анексію Росією Криму та підтримку Росією сепаратистів на Донбасі. «Більше 10 тис. людей було вбито під час конфлікту на Сході», — наголосило видання.

«Україна заблокувала номінанта на конкурс Євробачення через політичну суперечку», AssociatedPress

Для американського інформаційного агентства Associated Press матеріал на цю тему писала кореспондентка в Москві Наталія Васильєва. Його передрукували The Washington Post, Bristol Herald Courier, Billboard тощо.

Пані Васильєва пише, що це НСТУ відмовилася підписувати з Maruv контракт, хоча насправді було навпаки.

«Такий крок мав політичні мотиви, що має коріння у національній війні з Росією», — пише вона.

Авторка вважає, що тема гастролей у Росії стала токсичною після початку війни «між двома сусідами» та анексії РФ Криму. Наталія Васильєва також процитувала пости Maruv і керівника Суспільного Зураба Аласанії, що мовник вестиме переговори з іншими учасниками Нацвідбору.

Також авторка вважає, що для українських артистів «не є незвичним» виступати в Росії. Крім того, вона згадала про історію з дуетом Анна-Марія — мати співачок Лариса Опанасюк зараз є віце-прем'єркою в підконтрольному Росії кримському уряді Сергія Аксьонова — і про обговорення з ними ведучим Нацвідбору Сергієм Притулою територіальної приналежності Криму.

У бекграунді пані Васильєва нагадала, що у 2017-му Україна заборонила в’їзд представниці Росії на «Євробаченні» Юлії Самойловій за відвідини Криму, а роком раніше на конкурсі перемогла Джамала з піснею про депортацію кримських татар у 1944-му.

«Виступ України на “Євробаченні” під загрозою, якщо учасниця продовжить гастролі в Росії», Independent

Британське видання, яке у 2010 році купив російський олігарх Олександр Лєбєдєв, зробило акцент на тому, щопісля перемоги Maruv у відборі низка українських політиків висловилося проти її участі в «Євробаченні».

Independent також вирішило дати цитату виконавиці про те, що «організатори намагаються забрати в неї перемогу».

У бекграунді видання чомусь вирішило дати історію, що танцюрист Сергій Полунін, який родом з України, нещодавно набив собі татуювання із зображенням Володимира Путіна.

«Учасницю “Євробачення” від України затьмарив політичний скандал», DeutscheWelle

«Після критики щодо запланованих виступів у Росії співачка Maruv може пропустити поїздку до Тель-Авіва. Це не перший випадок, коли український Нацвідбір на Євробачення викликав політичні суперечки», — пише німецьке ЗМІ.

Видання нагадує, що конкурс повинен бути поза політикою, але цьогорічний український відбір це «вражаюче спростовує».DW прогнозує, що Україна може відмовитися від участі в «Євробаченні» вдруге після анексії Криму.

«Критики заявляють, що артист, який представляє Україну на конкурсі, не може виступати в агресора, як український парламент класифікував Росію. Обурення ж існує і в соціальних мережах», — пише ЗМІ.

Медіа додає, що співачку критикувало і Міністерство культури України, і віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко. Умову від Суспільного до виконавиці підписати контракт DW назвало ультиматумом.

ЗМІ поспілкувався зі співаком Олександром Пономарьовим, який представляв Україну на «Євробаченні» у 2003 році, та з музичним продюсером Володимиром Бебешком. Вони обидва розкритикували організаторів Нацвідбору, які не вчинили достатньо на попередніх етапах, щоб уникнути кризової ситуації, що склалася.

«Україна відхилила учасницю на “Євробачення”, звинувативши Maruv у “політизації” конкурсу», Metro

Авторка Емма Келлі (Emma Kelly) в британському табло їді подає ситуацію так, що «Україна відмовилась від участь виконавиці, коли та не захотіла підписувати контракт із тимчасовою забороною на виступи в Росії». Хоча сама виконавиця наголошувала: її не влаштували інші пункти договору.

Видання акцентує на заяві НСТУ, де мовник зазначав, що «на час конкурсу виконавець стає культурним амбасадором України та доносить не лише власну музику, але також стає виразником думки українського суспільства у світі». Варто зауважити, що Суспільне «політизацією» назвало ситуацію загалом, але не звинувачувалоу цьому співачку.

Раніше «Детектор медіа» писав, що нового представника України на пісенний конкурс «Євробачення-2019» обиратимуть з-поміж усіх фіналістів національного відбору.

ms.detector.media