ms.detector.media
Георгій Почепцов
17.02.2019 13:54
Як творяться нові ідентичності
Як творяться нові ідентичності
Френсіс Фукуяма в останній своїй роботі доходить висновку, що сучасна політика рухається під впливом ідентичностей. Він пише, що сьогодні політика — це не економіка чи ідеологія, а ідентичності.

Ідентичність допомагає нам зрозуміти світ, оскільки продукує нашу власну точку зору на нього, відмінну від точки зору іншої соціальної спільноти. Й оскільки світ нині толерантніший до ідентичності інших, вони у відповідь увиразнюються. Ідентичність працює як мапа світу, бо акцентує ті його відмінності, які є важливими саме для даної спільноти.

Водночас треба знати, як відбувається перехід до нових ідентичностей, якими шляхами саме це робив, наприклад, Радянський Союз, як суспільства блокують непотрібні їм, а подекуди й небезпечні ідентичності, як можуть конкурувати ідентичності, скільки людей із новим типом ідентичності потрібно для переходу на вищий рівень розвитку країни. І кількість цих запитань чи не безмежна.

Інша ідентичність дає голос сильним особистостям. Можна порівняти такі прикмети сучасності, як гей-прайди чи демонстрації на честь 9 травня. Те саме було в СРСР, коли ідентичність реперів давала можливість мати власний клуб, а комусь іншому піти у внутрішню еміграцію. Нова чи інша ідентичність дає право, умовно кажучи, на бунт чи протест.

Сьогоднішня ситуація теж цікава. Поляризація поглядів, яку породжують соцмедіа, створює нетерпимість до іншої точки зору, до інших цінностей. Поляризація не дозволяє мати відмінну ідентичність. Як вважала Е. Ноель-Нойман, людина мовчить, коли почуває себе у меншості (див. роботу: Ноэль-Нойман Э. Общественное мнение. Открытие спирали молчания. — М., 1996). Мовчання — ознака прийняття загальної ідентичності. І держава завжди намагається вчити нас переносити цінності з іншого об'єкта на себе: а) з героя кіно чи підручника, б) з події, яку держава сприймає як «сакральну».

Френсіс Фукуяма в останній своїй роботі доходить висновку, що сучасна політика рухається під впливом ідентичностей. Він пише, що нині політика — це не економіка чи ідеологія, а ідентичності. Ліві вбачають свої цілі в політиці захисту маргінальних груп (етнічні меншини, мігранти, жінки, ЛГБТ-спільнота), праві — в патріотичному захисті традиційної національної ідентичності. Демократичні суспільства розриваються на сегменти, які не здатні домовлятися про спільні дії.

Ідентичність полягає в тому, з якою групою людина себе ототожнює. Національна ідентичність — це спільне минуле, спільні цінності, відповідальність за спільне майбутнє. Тобто це реально весь часовий простір: спільні минуле, сучасність, майбутнє. Й оскільки охопити це стовідсотково неможливо, то історія всюди має досить вибірковий характер, коли береться щось одне й відкидається інше. Україна тепер будує спільне минуле активніше, ніж майбутнє, що є суттєвим мінусом. Увага до всіх таких часових сегментів має бути однаковою.

Тож можливі «атаки» на ці сегменти, щоби зняти можливості для колективної дії. Адже лише держава як примус до дії не може бути занадто ефективною, це має народжуватися в самої людини. Радянський Союз, приміром, досить інтенсивно робив це назовні за допомогою державної пропаганди.

Російські інформаційні атаки в американські вибори працювали на зіткнення ідентичностей (за / проти мігрантів, за / проти ісламу). Це навіть дозволяло «ольжинським тролям» виводити людей на демонстрації одних проти інших.

Популісти, які прийшли до влади в багатьох країнах, теж працюють у сфері ідентичності, повертаючи країни до традиційних цінностей. І водночас це боротьба з новими цінностями.

Інглгарт разом із Велзелем створили культурну мапу світу, мапу цінностей. Традиційні цінності проти світсько-раціональних, цінності виживання проти цінностей самовираження. Україна стоїть у списку країн, де є високими цінності виживання і світсько-раціональні. Це такі країни, як Росія, Болгарія, Україна й Естонія. Тут менш важливими є традиційні цінності. Але цінності виживання повністю протилежні цінностям самовираження, які є сучаснішими. Вони стосуються участі у прийнятті рішень в економічному й політичному житті, вони відзначаються толерантністю до іноземців, геїв, лесбійок, за рівність гендерних прав.

За Інглгартом, постматеріальні цінності з'являються, коли боротьба за виживання перестає бути персональним досвідом для нового покоління (див. роботу: Inglehart R.F. After Postmaterialism: An Essay on China, Russia and the United States: A Comment // Canadian Journal of Sociology/Cahiers canadiens de sociologie. — 2016. — Vol. 41. — N 2). Тобто має місце принципова зміна значення для людини саме матеріальної складової світу. В результаті цінності самовираження стають важливішими. Ми отримуємо і щасливіше суспільство. Правда, в Інглгарта є й таке зауваження, що цінності високоосвіченого американця ближчі до цінностей неосвіченого американця, а не до високоосвіченого європейця, бо для загальних цінностей досить важливим є єдині культурні національні надбання. Ми можемо передати це й так, що вестерн як національний культурний наратив важливіший за тексти високочолих нобелівських лауреатів. І саме він є форматором національної картини світу.

Такий же приклад безпосереднього впливу дає нам американський серіал «Голокост», який подивилися 20 мільйонів німців у 1979 році, що становило третину жителів Західної Німеччини. 86 % глядачів обговорювали те, що побачили, із друзями та родичами. 10 тисяч німців подзвонили на канал, який транслював фільм, розповідаючи, як серіал їх шокував, як їм соромно. Додамо до цього, що взагалі-то була спеціальна програма денацифікації Німеччини, але, як бачимо, серіал виявився сильнішим.

Нові медіа несуть нові ситуації управління соціальним, особливо тому, що людство ще не виробило потрібного типу захисту від їхнього впливу. Інтернет теж несе нові можливості, рухаючи нас у бік ідентичності відкритої, інноваційної, космополітичної. Країні потрібен достатній процент таких людей з новим типом розуму.

Трендом розвитку ідентичностей стає їх диференціація. Дослідники акцентують: «Коли політика ідентичності отримує свій шанс, вона відразу ділиться, даючи зростання групових ідентичностей, що вимагають визнання. Сьогодні є постійне розширення словника ідентичностей зліва. Фейсбук дає сьогодні більше 50 гендерних позначень, з яких користувачі можуть обирати, починаючи з інтерсексу».

Одночасно інтернет може породжувати, активізувати квазі-ідентичності, які тимчасово стають домінантними. Популізм паразитує саме на таких штучно утримуваних процесах активованих ідентичностей. Ідентичність може стати базою розвитку політичних процесів. Теракти в Ужгороді мали активізувати протестні настрої саме на базі збереження власної ідентичності. Або, наприклад, Угорщина, де було проведено негативну кампанію проти Сороса, з якого два американські політтехнолога зробили головного ворога країни. Цікавий феномен являють французькі «жовті жилети», оскільки тут дискутується й роль Росії. Макрон закидає їм підтримку з-за кордону. «Жовті жилети» можна назвати тимчасовим типом ідентичності, які налаштовані на протестні настрої. А так звана м'яка стратегія Росії налаштована не стільки на конкретний результат, як на створення вікон можливостей для майбутніх кроків (див. роботу: Cohen R.S. a.o. Russia's Hostile Measures in Europe. Understanding the threat. — Santa Monica, 2019 / RAND).

Поштовх із боку сил ідентичності породив гендерну політику, мультикультуралізм, багато все нових і нових комунікативних обмежень стосовно висловлювань у публічному просторі. У США це, наприклад, так звана політкоректність, яка багатьох не задовольняє.

Одночасно, приміром, Андерсон каже про новий варіант свободи: «Люди тепер можуть вільно мати різні ідентичності в різних просторах. В церкві я одна людина. На роботі — інша. Також інша вдома чи з друзями. Здатність не мати ідентичності, яка однакова від однієї сфери до іншої, а скоріше входить непомітно і адаптується до будь-яких цінностей і норм, які необхідні, зберігаючи свою ідентичність в інших просторах».

Збіг ідентичностей має результатом сприйняття чужих пропагандистських наративів. Наприклад, за Індексомрезультативності російської пропаганди, що створили соціологи, Харківська й Одеська області перебувають під найбільшим впливом. Про «стійкість» європейських країн до російської пропаганди дивись у роботі Вічова «Тільки п'ять країн ЄС можна вважати захищеними від російської пропаганди».

Фейки входять до нас від акаунтів, що маскуються під дружню ідентичність. Із нами, умовно кажучи, говорить хтось «свій». І ми радісно транслюємо його погляди далі. Фейсбук блокує щоденно більше мільйона фейкових акаунтів. Фейки розповсюджуються завдяки різним видам інструментарію, наприклад, інструментарій пінг-понгу є активним розкручуванням новини, щоб її в результаті підхопили мейнстримні медіа. Є також так званий доксинг, коли приватну негативну інформацію спеціально роблять публічною. Тобто це робота з інформацією з різних рівнів, коли змінюються її контексти.

Ціннісні зміни можуть прийти (і приходять) при перенесенні людського рівня цінностей, наприклад, на міжнародні відносини. США використовують цю модель, за якою можна, як у сім'ї, нагороджувати чи карати як дітей інші країни за їхню правильну чи неправильну поведінку. Про це багато писав Лакофф (див. роботи: Lakoff G. Thinking points. Communicating our American values and vision. — New York, 2008; Lakoff G. The political mind. A cognitive scientist's guide to your brain and its politics. — New York etc., 2009).

Цікавий приклад ціннісних змін дає фантастика, особливо тому, що вона не так пов'язана з унормованим поглядом на світ (див. роботи: Jameson F. Archaeologies of the future. The Desire Called Utopia and Other Science Fictions. — London — New York, 2005; Banerjee A. We modern people. Science fiction and the making of Russian modernity. — Middletown, 2012). Як зазначається, наукова фантастика не лише описує, а й будує дійсність.

Харарі в багатьох своїх роботах про роль вигадки (fiction) в розвитку людства. Тільки така віртуальність дала можливість об'єднати велику кількість людей. І цього немає у тваринному світі. Він вважає, що говорити про неіснуюче є важливою характеристикою людини, наслідком когнітивної революції (див. роботу: Harari Y.N. Sapiens. A brief history of humankind. — London, 2011). Ми не лише можемо говорити про уявне, а й можемо робити це колективно. А всі цінності належать саме до цієї сфери.

Китай свого часу став друкувати фантастику, щоб досягти такого інноваційного типу мислення. Фантастика стала частиною кампанії з популяризації науки, досягнень Нобелівських лауреатів, оскільки майбутнє Китаю, як усі вони розуміють, залежить від інновацій. І вже у 2014 році було видано перший китайський фантастичний роман англійською, про який пишуть: «Елементи бойових мистецтв в китайській фантастиці грають свою роль в захопленні читацької уяви однаково з тим, як фільми з бойовим мистецтвом Джекі Чана у випадку Голлівуду. В той же час універсальність фантастики перемагає культурні бар'єри, які існують для іншої китайської літератури при її перекладі англійською».

Гейман розповідав, що спочатку Китай відправив умовні експедиції в Гугл, Фейсбук, і вони побачили там, що всі цікаві для них люди читали в дитинстві фантастику.

Багато фантастики будується на наративі колонізації, як-от «Війна світів» Уеллса (див. роботу: Rieder J. Colonialism and the Emergence of Science Fiction. — Middletown, 2008). Із сучасних телесеріалів це «Людина у високому замку», з останніх — «1983» чи «Двійник» про поліцейські держави, які будують ілюзії для своїх громадян. Фантастика розкриває нам нові світи, тому навіть військові активно її вивчають, бо це допомагає побачити завтрашні проблеми вже сьогодні.

Відомо багато прикладів трансформації ідентичностей під впливом книги. Гаррі Поттер, наприклад, змінив відношення стигматизованих груп суспільства (див. роботу: Gierzynski A. Harry Potter and the Millennials. Research Methods and the Politics of the Muggle Generation. — Baltimore, 2013; є навіть погляд на вибори Трампа з точки зору фанів Поттера), а ставлення до ЛГБТ-спільноти змінив серіал Will & Grace, про що віце-президент Байден сказав, що актори й режисери зробили для цього більше, ніж будь хто інший. Дослівно це виглядало так: «Гадаю, що “Вілл і Грейс” зробили більше для виховання американської спільноти, ніж це зробив будь-хто інший».

Які основні проблеми є в світі ідентичності, що важливі для України?

Перерахуємо деякі з них:

- перехід від одного набору ідентичностей до іншого, як це зробити, який спротив очікувати,

- які ідентичності найпотрібніші для сталого економічного розвитку, які його гальмують,

- які ідентичності прив'язані до яких поверхових реалізацій, що дозволяє їх легше знаходити при моделюванні впливу, наприклад, відкритість — закритість людини. Парадоксально, але у Фейсбуку лайки на Найк і Кіт-Кет демонструють схильність до антисемітизму (нам вдалося лише частково побачити, на чому базується зближення антисемітизму з Найком, ще слабші зв'язки з Кіт-Кет).

У сучасному світі значення кордонів падає, а значення взаємозв'язків зростає. Виходячи з цього, толерантність до чужого повинна зростати, а не падати. Як це позначається на ідентичностях, оскільки ідентичність усе ж таки базується на якомусь кордоні, хоча б ментальному? З іншого боку, небачений до цього вплив соцмедіа, який перевищив вплив традиційних медіа, теж штовхатиме до варіантів більш космополітичного типу ідентичності. Досить активно змінюється, наприклад, жіноча ідентичність.

Водночас Трамп приходить до влади, порушуючи закони політичної коректності, він, умовно кажучи, дав голос тим, хто його не мав (див. тут, тут, тут, тут, тут, тут, а також у роботі: Conway III L.G. a.o. Donald Trump as a Cultural Revolt Against Perceived Communication Restriction: Priming Political Correctness Norms Causes More Trump Support // Journal of Social and Political Psychology. — 2017. — Vol. 5. — N 1). Цікаво при цьому, що співчуття тій чи іншій політичній силі — як показали дослідження різниці між демократами і республіканцями — коригується не лише нормами, а й промовами політичних лідерів. І ще важливо те, що тягар нормування добре працює в короткотерміновій перспективі, але погано у довготерміновій.

Ми живемо у світі змін. І навіть така стала характеристика як ідентичність весь час трансформується. Це свідчить і про те, що завтра ми все рівно будемо іншими.

Література

1. Ноэль-Нойман Э. Общественное мнение. Открытие спирали молчания. — М., 1996

2. Фукуяма Ф. Против политики идентичности // sg-sofia.com.ua/protiv-politiki-identichnosti-fukuyama?fbclid=IwAR2Vd7hc2oKV-T8Bm0dky_kM1sRlvmbvNmwlcrgv0OwEAyEVfd0BW4Xi8qc

3. Кузнецов К.А. и др. Национальная идентичность и устойчивая государственность // cyberleninka.ru/article/v/natsionalnaya-identichnost-i-ustoychivaya-gosudarstvennost

4. Inglehart–Welzel Cultural Map // www.worldvaluessurvey.org/WVSContents.jsp

5. Inglehart R.F. After Postmaterialism: An Essay on China, Russia and the United States: A Comment // Canadian Journal of Sociology/Cahiers canadiens de sociologie. — 2016. — Vol. 41. — N 2

6.  Inglehart R.F. Changing Values among Western Publics from 1970 to 2006 // West European Politics. — 2008. — Vol. 31. — N 1–2China uses sci-fi to try to spark a tech boom // www.straitstimes.com/asia/east-asia/china-uses-sci-fi-to-try-to-spark-a-tech-boom

7. Инглхарт Р. "В толерантных обществах люди счастливее". Интервью // www.kommersant.ru/doc/2051108

8. Макгиннесс Д. "Холокост": американский сериал, из которого немцы узнали это слово // www.bbc.com/russian/features-47055638

9. Liu C. Science Fiction: China's next big export after martial arts // www.chinadaily.com.cn/a/201804/19/WS5ad77182a3105cdcf65191da.html

10. Rieder J. Colonialism and the Emergence of Science Fiction. — Middletown, 2008

11. Sci Fi and the Colonial Imagination: An Interview with John Rieder // formerpeople.wordpress.com/2014/06/13/sci-fi-and-the-colonial-imagination-an-interview-with-john-rieder/

12. Berlatsky N. Why Sci-Fi Keeps Imagining the Subjugation of White People // www.theatlantic.com/entertainment/archive/2014/04/why-sci-fi-keeps-imagining-the-enslavement-of-white-people/361173/

13. Medich J. How to Leverage the Power of Science Fiction for Exponential Innovation // singularityhub.com/2018/05/09/how-to-leverage-the-power-of-science-fiction-for-exponential-innovation/#sm.0001445kxcbbnfbmqb81s4g3a42fd

14. Cassauwers T. What our science fiction says about us // www.bbc.com/culture/story/20181203-what-our-science-fiction-says-about-us

15. Galeon D. From Sci-Fi to Reality: The Future of Warfare // futurism.com/from-sci-fi-to-reality-the-future-of-warfare

16. Gierzynski A. Harry Potter and the Millennials. Research Methods and the Politics of the Muggle Generation. — Baltimore, 2013

17. Gierzynski A. Harry Potter did help shape the political culture of a generation // theconversation.com/harry-potter-did-help-shape-the-political-culture-of-a-generation-29513

18. Ross A. How Harry Potter Fans See the Presidential Election // time.com/4551438/harry-potter-donald-trump-voldermort-hillary-clinton-hermione/

19. Will & Grace: The groundbreaking LGBT sitcom // www.irishexaminer.com/breakingnews/entertainment/will-grace-the-groundbreaking-lgbt-sitcom-868917.html

20. Chua A. How America's identity politics went from inclusion to division // www.theguardian.com/society/2018/mar/01/how-americas-identity-politics-went-from-inclusion-to-division

21. Cohen R.S. a.o. Russia's Hostile Measures in Europe. Understanding the threat. — Santa Monica, 2019 / RAND

22. Макрон закидає "жовтим жилетам" підтримку з-за кордону // www.dw.com/uk/%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BD-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%94-%D0%B6%D0%BE%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BC-%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BC-%D0%BF%D1%96%D0%B4%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D1%83-%D0%B7-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%83/a-47018141

23. Heller N. The Philosopher Redefining Equality // www.newyorker.com/magazine/2019/01/07/the-philosopher-redefining-equality

24. Friedersdorf C. Social-Media Outrage Is Collapsing Our Worlds // www.theatlantic.com/ideas/archive/2019/01/outrage/579553/

25. Індексрезультативності російської пропаганди// www.kiis.com.ua/?lang=ukr&cat=reports&id=510

26. Паніотто В. Вибори, закон про мову і томос в один рік можуть дуже розхитати суспільство. Інтерв"ю // www.pravda.com.ua/articles/2019/02/4/7205638/

27. Вічова В. «Тільки 5 країн ЄС можна вважати захищеними від російської пропаганди» // ji-magazine.lviv.ua/2019/vichova-tilki-5-krain-EU-mozhna-vvazhaty-zahizchen-vid-ros-propagandy.htm

28. Sheryl Sandberg Chief Operating Officer Of Facebook Munich Privacy Speech // lybio.net/sheryl-sandberg-chief-operating-officer-of-facebook-munich-privacy-speech/speeches/

29. Putin's asymmetric assault on democracy in Russia and Europe: implications for U.S. national security. A minority staff report prepared for the use of the Committee on Foreign Relations United States Senate // www.foreign.senate.gov/imo/media/doc/FinalRR.pdf

30. Doxing // en.wikipedia.org/wiki/Doxing

31. Lakoff G. Thinking points. Communicating our American values and vision. — New York, 2008

32. Lakoff G. The political mind. A cognitive scientist's guide to your brain and its politics. — New York etc., 2009

33. Jameson F. Archaeologies of the future. The Desire Called Utopia and Other Science Fictions. — London — New York, 2005

34. Banerjee A. We modern people. Science fiction and the making of Russian modernity. — Middletown, 2012

35. Harari Y.N. Sapiens. A brief history of humankind. — London, 2011

36. In New Nike Soccer Ad, Some See anti-Semitic Message // www.haaretz.com/.premium-in-new-nike-ad-some-see-anti-semitic-message-1.5251548

37. Ben Zion I. Nike ad features evil ‘Jewish’ clones // www.timesofisrael.com/nike-ad-features-evil-jewish-clones/

38. Nike Denies Subliminal Anti-Semitism in Cartoon // www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181651

39. McLaughlin K.Life is (still) a 'Cabaret' // edition.cnn.com/2013/02/13/showbiz/cabaret-40th-anniversary/index.html

40. Schulmiller E. The Secret Jewish History Of The Kit Kat Jingle // forward.com/culture/394804/the-secret-jewish-history-of-the-kit-kat-jingle/

41. Belletto S. Cabaret and antifascist aesthetics // sites.lafayette.edu/belletts/files/2010/06/50.4.belletto.pdf

42. Brown Z.T. A Crude Look at the Whole: A Simple Guide to Complexity for National Security Professionals// thestrategybridge.org/the-bridge/2019/1/29/a-crude-look-at-the-whole-a-simple-guide-to-complexity-for-national-security-professionals

43. Armistead C. 'Identity is a pain in the arse': Zadie Smith on political correctness // www.theguardian.com/books/2019/feb/02/zadie-smith-political-correctness-hay-cartagena

44. Long M.T. Are Trump supporters less compassionate? Yes, our study suggests // www.newsweek.com/president-donald-trump-compassion-republicans-democrats-trump-supporters-1286982

45. Mounk Y. Americans Strongly Dislike PC Culture // www.theatlantic.com/ideas/archive/2018/10/large-majorities-dislike-political-correctness/572581/

46. Cillizza C. The dangerous consequences of Trump's all-out assault on political correctness // edition.cnn.com/2018/10/30/politics/donald-trump-hate-speech-anti-semitism-steve-king-kevin-mccarthy/index.html

47. Conway III L.G. a.o. Donald Trump as a Cultural Revolt Against Perceived Communication Restriction: Priming Political Correctness Norms Causes More Trump Support // Journal of Social and Political Psychology. — 2017. — Vol. 5. — N 1

48. Conway III L.G. How a cultural revolt against “political correctness” helped launch Trump into the presidency // blogs.lse.ac.uk/usappblog/2018/02/28/how-a-cultural-revolt-against-political-correctness-helped-launch-trump-into-the-presidency/

49. Kilgore E. Political Incorrectness’ Is Just ‘Political Correctness’ for Conservatives // nymag.com/intelligencer/2018/07/anti-pc-is-political-correctness-for-the-right.html

50. Thompson D. Who Are Donald Trump's Supporters, Really? // www.theatlantic.com/politics/archive/2016/03/who-are-donald-trumps-supporters-really/471714/

ms.detector.media