ms.detector.media
MediaSapiens
tubefilter.com
11.02.2019 11:07
В Австралії хочуть більше регулювати Facebook і Google, бо ті негативно впливають на ЗМІ
В Австралії хочуть більше регулювати Facebook і Google, бо ті негативно впливають на ЗМІ
Комісія з питань конкуренції та споживачів Австралії (ACCC) вважає, що сфера журналістики не може бути повністю віддана ринковим силам.

Як пише The Guardian, відомство вважає, що діяльність Facebook та Google потрібно сильніше регулювання. Нинішні умови ринку, на думку Комісії, надають переваги ІТ-компаніям та послаблюють австралійські ЗМІ.  

Вже зникло більше чверті робочих місць у традиційних медіа, зменшились доходи друкованих видань, а зі 100 доларів реклами в онлайні 47 йде до Google, 21 — до Facebook. За останні три роки ці компанії зайняли 80 % росту ринку цифрової реклами.

Голова Комісії Род Сімс (Rod Sims) наголошує, що ці платформи не створюють свій контент.

«Новини і журналістика відрізняються від інших комерційних сфер, адже вони приносять користь як індивіду, так і суспільству в цілому. Плюралізм редакційних голосів сприяє суспільним інтересам, і ми не повинні бути загнані у ситуацію, коли нам доведеться покладатися на одне чи два джерела новин», — каже він.

Пан Сімс зауважує: на відміну від ЗМІ, в онлайн-платформ майже відсутнє регулювання, а це створює нерівність у секторі. ACCC радить створити новий регуляторний орган, який матиме повноваження вивчати всі аспекти роботи ІТ-компаній, що заробляють в Австралії понад 100 млн доларів.

Комісія також планує актуалізувати програму з підтримки малих та регіональних видань, яка передбачає відшкодування податків за виробництво певних типів новин.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» писав, що саме уряд Австралії просив Комісію дослідити проблему у секторі. Причиною слугувало занепокоєння про майбутнє журналістики та якості новин на тлі скорочення робочих місць у низці редакцій і зниження прибутковості галузі в цілому.

ms.detector.media