ms.detector.media
MediaSapiens
telecoms.com
09.01.2019 13:38
Російський суд не посадив у в’язницю лікаря, який лайкнув картинку з критикою участі РФ у війні на Донбасі
Російський суд не посадив у в’язницю лікаря, який лайкнув картинку з критикою участі РФ у війні на Донбасі
У Хабаровському краї (Дальній Схід Росії) влітку 2018 року почали кримінальну справу проти лікаря, який лайкнув в «Однокласниках» картинку з критикою участі Росії у війні на сході України. Російський суд не знайшов у такій дії екстремізму.

За повідомленням  інформаційного агентства «Хабаровський край сьогодні», лікар з міста Совєтская Гавань отримав копію рішеннея суду про припинення кримінальної справи проти нього. Це розповів адвокат чоловіка Костянтин Суковатий.

Влітку 2018 року слідчі РФ звинуватили 47-річного лікаря у порушенні 282 статті КК Росії за публікацію «висловлювань, спрямованих на приниження гідності групи осіб російської національності». Про це писало «Радіо Свобода». Чоловік поставив лайк в «Однокласниках» під картинкою з критикою участі Росії у війні на Донбасі. Йому загрожувало до 5 років в’язниці.

Лікаря спочатку затримали на 48 годин. Прокуратура вимагала взяти його під вату й надалі, але суд відмовив. Згодом у чоловіка провели обшук у квартирі, під час якого забрали мобільні телефони у всієї сім’ї, жорсткий диск комп’ютера і диски з історичними фільми. Через кримінальне провадження лікар також не зміг поїхати у подорож, а турфірма відмовилася відшкодувати гроші.

Адвокат Костянтин Суковатий казав державній інформаційній агенції РФ «РИА Новости», що начебто картинку до соцмережі завантажив українець, з яким його підзахисний був в одній онлайн-групі.

Наприкінці 2019 року у РФ ухвалили закон про часткову декриміналізацію статті 282 КК. Зараз правоохоронці цієї країни не можуть порушувати кримінальну справу, якщо людей вперше запідозрили в екстремізмі і їхня дія «не представляє серйозної загрози для основ конституційного ладу і безпеки держави».

Раніше Генпрокуратура Росії підрахувала, що у 2017 році 75 % справ, які відривали за 282 статтею КК РФ, стосувалися саме інтернету.

Нагадаємо, «Детектор медіа» писав, що російська поліція закупила спеціальні системи для моніторингу соціальних мереж і месенджерів.

ms.detector.media