ms.detector.media
MediaSapiens
zona.media
26.12.2018 13:50
У Росії хочуть заблокувати сайт «Медіазона» за текст про самогубство чоловіка після катувань
У Росії хочуть заблокувати сайт «Медіазона» за текст про самогубство чоловіка після катувань
Блокуванням погрожує Роскомнагляд. У матеріалі «Медіазона» розповідає деталі катування 22-річного росіянина Ільназа Піркіна правоохоронцями, після чого чоловік покінчив життя самогубством.

Як пише TJournal, лист у редакцію від російського відомства надійшов 24 грудня. Про це розповів автор тексту «Розумна ініціатива і творчий підхід». СК завершив розслідування тортур в УВС Нижнєкамська, після яких наклав на себе руки 22-річний Ільназ Піркін» Олександр Бородихін. Роскомнагляд побачив у матеріалі «інформацію про спосіб здійснення самогубства».

 

Джерело зображення: TJournal

У статті йдеться не лише про саме самогубство Ільназа Піркіна, але й катування його шістьма російськими поліцейськими. Покінчив життя самогубством чоловік 19 жовтня минулого року, але перед смертю записав 20-хвилинне відео про катування правоохоронцями: побиття, вивезення в ліс, одягання на голову протигазу й перекриття доступу повітря. За словами Пиркіна, таким чином від нього намагались добитись зізнання у викраденні магнітоли з машини. Зараз на лаві підсудних у цій справі шестеро поліцейських, але своєї вини не визнають.

Конкретно в тексті «Медіазони» російських чиновників занепокоїли два моменти: фраза «забрався на дах десятиповерхового будинку <...> і стрибнув вниз», а також світлина з матеріалів справи, де позначено «ймовірне місце стрибка».

Після отриманого листа від Роскомнагляду сайт прибрав ці моменти. Замість фрази поставили слово [Роскомнадзор], а фотографію змінили на таке речення: «У цьому місці була фотографія з матеріалів справи, на якій слідчий стрілочкою вказав «ймовірне місце стрибка загиблого». Фото видалено на вимогу Роскомнагляду, який вважає знімок «розміщенням в текстовій і графічній формі інформації про сукупність необхідних для самогубства умов».

«Ми вимушено внесли зміни в текст статті, оскільки Роскомнагляд не хоче, щоб інформація про тортури в поліції та їхні наслідки була публічною», — констатує пан Бородихін.

Нагадаємо, «Медіазона» висвітлює переважно роботу судових, правоохоронних і пенітенціарних органів РФ. Також розповідає про переслідування громадян цієї країни за їхні політичні погляди. Інтернет-ЗМІ було засноване 2014 року учасницями гурту Pussy Riot Надією Толоконніковою та Марією Альохіною.

Нещодавно «Детектор медіа» писав, що це видання запустило «робота», який новини перетворює на реп.

ms.detector.media