ms.detector.media
MediaSapiens
theverge.com
22.12.2018 11:40
У 2018 році інтернет-користувачі Китаю уникали цензури завдяки блокчейну
У 2018 році інтернет-користувачі Китаю уникали цензури завдяки блокчейну
За рік, що минає, у Китаї закрили сервіс для онлайн-трансляцій Twitch, але користувачам вдавалось уникати заборон завдяки технології блокчейн.

Як пише The Verge, китайська цензура у 2018 році закрила Twitch, проте громадянам цієї країни вдалось обійти заборони завдяки блокчейну. Приміром, у квітні у метаданих блокчейн-транзакції Ethereum був відкритий лист студентки, яка долучилася до руху #MeToo і розповіла про домагання.

У липні блокчейн також використали для поширення розслідування про те, як китайських дітей вакцинували поганими медикаментами. Ці вакцини, що надавалися біотехнологічною компанією з Шеньчженю, не допомагали побороти коклюш та правець.

Витоки інформації також пролили світло на роботу китайської цензури. Вона намагалася приховати дражливу тему зміцнення влади президента Сі Цзіньпіна. У березні були скасовані терміни його повноважень і він може керувати до смерті.

Пости на цю тему в соціальних мережах шукали за ключовими словами та видаляли. Утім та інформація, яка була записана в блокчейн-транзакціях, все одно залишалася. Такого роду повідомлення дуже важко підробити чи змінити і влада Пекіну поки що не може на них впливати.

Утім китайські урядовці тепер зобов’язали людей підтверджувати свою особу під час використання блокчейн-сервісів.

Шазеда Ахмед (Shazeda Ahmed), аспірант UC Berkeley, який вивчає інтернет-політику Китаю, зазначає: «Рішення про реєстрацію реальних імен зростає з року в рік. Важко підписатися на будь-яку програму або послугу, не прив'язуючи свій обліковий запис до будь-якої форми офіційного ідентифікатора, або номер телефону, який сам по собі пов'язаний з державним ідентифікатором, голосовим записом або розпізнаванням облич».

Раніше «Детектор медіа» повідомляв, що компанія Google працює над проектом Dragonfly — цензурованим пошуковиком для Китаю. Працівники Google у відкритому листі до керівництва виступили проти цього проекту. Керівник компанії Сундар Пічаї нещодавно заявив, що цей проект відклали.

ms.detector.media