ms.detector.media
MediaSapiens
spiegel.de
20.12.2018 11:20
Журналіста Der Spiegel звільнили за вигадування матеріалів
Журналіста Der Spiegel звільнили за вигадування матеріалів
Відомий німецький журнал Der Spiegel звільнив журналіста Клааса Релотіуса, який вигадував деталі й цитати для своїх публікацій.

В офіційній заяві видання зазначається, що пан Релотіус «великою мірою підробляв свої історії та вигадував героїв», пише ВВС Україна.

Внутрішнє розслідування Der Spiegel розпочав після того, як колега, з яким Релотіус працював над однією історією, поділився з керівництвом сумнівами щодо правдивості даних, які той отримав.

Зрештою стало очевидно, що Клаас Релотіус цілеспрямовано й регулярно видавав за достовірну інформацію вигадки. Приміром, журналіст розповідав про героїв, з якими насправді ніколи не спілкувався, – і цитував нібито сказані ними слова.

Сам Клаас Релотіус визнав, що ввів в оману читачів принаймні в 14 статтях. Сумніви в достовірності викликають, зокрема, й деякі його матеріали, які номінувалися на журналістські премії. Загалом із 2011 року тільки в друкованій версії журналу вийшло близько 60 його матеріалів. Пан  Релотіус каже, що більша частина з них все ж містить достовірну інформацію.

Журналіст погодився зі звільненням, визнав свою провину та вибачився перед читачами.

У керівництві видання заявили, що шоковані інцидентом й назвали його «найнижчою точкою у 70-річній історії журналу».

Нагадаємо, торік редакція BBC Brazil викрила незвичайний обман, який роками тривав під носом у найбільших світових медіа та фотоагентств. Фейковому воєнному фотографу (а ще буцімто працівнику ООН та серферу) Едуардо Мартінесу вдалося стати зіркою Instagram і романтичним героєм жінок, видаючи чужі світлини за свої.

ms.detector.media