ms.detector.media
MediaSapiens
AFP/Getty Images
07.12.2018 13:07
В Австралії можуть зобов'язати ІТ-компанії надавати поліції доступ до даних
В Австралії можуть зобов'язати ІТ-компанії надавати поліції доступ до даних
6 грудня Нижня палата парламенту Австралії ухвалила законопроект, який зобов'язує компанії такі як Google, Facebook та Apple надавати поліції доступ до зашифрованих даних.
Як повідомляє Reuters, ця країна стала першою з-поміж держав Західного світу, яка висунула такі вимоги.
 
Згідно з законопроектом, якщо компанії не надаватимуть дані, пов'язані з ймовірною незаконною діяльністю, то можуть отримати штраф до 7,3 мільйонів доларів США. А фізичним особам загрожує позбавлення волі  в разі відмови передати дані, законність яких викликає сумнів. 

ІТ-компанії побоюються, що крок Австралії візьмуть за приклад й інші країни. Впродовж уже кількарічної дискусії їхні представники заявляли, що такі інструменти в руках правоохоронців можуть врешті-решт призвести до підриву безпеки усіх користувачів. Наприклад, в 2015 році Apple відмовилася розблокувати iPhone чоловіка, брав участь у теракті 2015 року в Каліфорнії.

Водночас в австралійському уряді запевнили, що законопроект необхідний для запобігання терористичним актам та організованої злочинності. Чиновники також зазначили, що навіть у разі ухвалення закону, для отримання особистої інформації правоохоронцям потрібно буде мати ухвалу суду.

Законопроект може стати законом ще до кінця цього року: якщо його схвалить Сенат, а в разі введення ним правок, —  ці зауваги затвердить Нижня палата. 

Представники Google, Amazon та Apple ще не надали коментарів після голосування австралійського Сенату.

Представник Facebook звернув увагу Reuters на заяву Digital Industry Group Inc (DIGI), членами якої є Facebook, Apple, Google, Amazon і Twitter.

«Це законодавство не відповідає законодавству про стеження та конфіденційність у Європі та інших країнах, які мають серйозні проблеми з національною безпекою. Законопроект не пропонує вирішення кількох важливих питань, із яких головним є перспектива запровадження системних вразливостей, які можуть поставити під загрозу безпеку даних австралійців», — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, на початку року стало відомо, що австралійська поліція проводитиме  курси з кібербезпеки для дітей віком від чотирьох років.

 

ms.detector.media