ms.detector.media
MediaSapiens
ft.com
22.11.2018 16:20
Російське інформаційне агентство ФАН позивається до Facebook, бо та видалила його сторінку
Російське інформаційне агентство ФАН позивається до Facebook, бо та видалила його сторінку
Федеральне агентство новин (ФАН), яке пов’язують із російською «фабрикою тролів», позивається до соціальної мережі Facebook. Весною ця платформа видалила офіційну сторінку агентства.

Як пише The Guardian, ФАН подало позов до федерального суду у Каліфорнії, вимагаючи від Facebook відшкодування збитків, які завдало блокування сторінки агентства у цій соціальній мережі.

Платформа видалила сторінку ФАН, бо його пов’язують з російським Агентством інтернет-досліджень, що відоме як «фабрика тролів». Цю «фабрику» Роберт Мюллер (Robert Mueller), який є керівником розслідування щодо втручання у вибори президента США 2016 року, звинуватив у масовому поширенні неправдивої інформації у мережі перед голосуванням.

Бухгалтер ФАН Олена Хусяйнова також є бухгалтером «фабрики тролів». Минулого місяця її звинуватили в участі в проекті «Лахта», що мав на меті вплинути на результати проміжних виборів до Конгресу США 2018 року. Прокурори стверджують, що в рамках «Лахти» змовники «проводили операції політичного і виборчого впливу, розраховані на жителів Російської Федерації та інших країн, в тому числі США, членів Євросоюзу і України».

Агентство інтернет-досліджень та ФАН довгий час були розташовані в одній будівлі у Санкт-Петербургу (вул Савушкіна, 55).

Утім у позові ФАН і його власник Євген Зубаєв запевняють, що агентство є «незалежним та законним, яке публікує суспільно важливу інформацію». Вони переконують, що організація не має стосунку до проекту «Лахта».Про Хусяйнову зазначено, що вона не мала впливу на редакційний контент, а лише займалась бухгалтерією. У позові наголошується: Facebook посягає на свободу слова і дискримінує ФАН через російське походження.

Американський прокурор Ренато Маріотті (Renato Mariotti) впевнений, що такі звинувачення є вкрай слабкими і справа зроблена заради піару.  

Нагадаємо, минулого місяця уряд Великої Британії звинуватив військову розвідку Росії в причетності до чотирьох великих кібератак.

ms.detector.media