ms.detector.media
MediaSapiens
i2.wp.com
19.11.2018 15:30
Швидкі відповіді у Gmail допомагають роботу краще розуміти людей. Чому це погано?
Швидкі відповіді у Gmail допомагають роботу краще розуміти людей. Чому це погано?
Американський лексикограф і дослідник мови Орін Харграус (Orin Hargraves) розповів, як користувачі допомагають Google вдосконалювати штучний інтелект, обираючи «швидкі відповіді» у Gmail.

Орін Харграус викладає в Університеті Колорадо. У своїй колонці на Medium він описав, як «швидкі відповіді» (smart replies) на електронні листи допомагають робити штучний інтелект Google більш людиноподібним.

Він розповідає, як нещодавно отримав лист від товариша, в якому йшла мова про завершення процесу розлучення. Gmail запропонував такі три автоматизовані відповіді: «Вітаю!», «Дякую за інформацію», «Так і так». Тобто вони вкрай не відповідають контексту. Проте алгоритми компанії тренуються. Навіть те, що Харграус не обрав жодну відповідь, цьому допомагає, адже робот надалі підбере інші варіанти.

Але, коли ви все ж обираєте відповідь, це надає компанії ще більше даних.  Дослідник вважає, що «швидкі відповіді» допомагають ІТ-гіганту у таких аспектах:

Таким чином, вважає дослідник, Google робить роботів ближчими до людей, я людей — до роботів. Швидше за все, гадає Харграус, користувачі обиратимуть релевантні автоматизовані відповіді, щоб зекономити час. Проте ці короткі варіанти працюють проти правил спілкування.

Він нагадує виступ британського філософа Пола Грайса (Paul Grice) в Гарварді 1967 року, де він окреслив основні правила спілкування. Філософ тоді акцентував, що комунікація — це спільна справа декількох осіб. Він назвав чотири максими, які мають полегшити досягнення мети такого обміну інформацією:

1)     Кількісна максима полягає в тому, що ви намагаєтесь бути настільки інформативним, наскільки можливо, та надаєте не більше інформації, ніж це потрібно.

2)     Якісна — намагання бути правдивим та не давати фальшиву інформацію;

3)     Релевантна — говорити ті речі, які мають стосунок до дискусії;

4)     Максима манери — говорити коротко і впорядковано, уникати неясності та неоднозначності.

«Запитайте себе, перш ніж ваш палець або курсор перейдуть до однієї зі швидких відповідей Gmail: чи не порушуєте ви один із цих принципів. Якщо ви порушуєте їх, то не лише «обкрадаєте» свого співрозмовника, але й тренуєте витончених роботів думати, що це типова відповідь для людини», — пише Орін Харграус.

На його думку, подібні дослідження ІТ-компаній допоможуть їм у подальшому пройти тест Тюрінга. Він полягає в тому, щоб люди без візуального контакту не змогли відрізнити живого співрозмовника від машини.  

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» писав, що китайське агентство Сіньхуа створило віртуального ведучого.

ms.detector.media