ms.detector.media
MediaSapiens
solucionespm.com
06.11.2018 12:39
Влада Росії прибирає анонімність у месенджерах
Влада Росії прибирає анонімність у месенджерах
Прем’єр-міністр РФ Дмитро Мєдвєдєв підписав нові правила ідентифікації користувачів месенджерів у цій країні.

Яке пише TJournal, власники месенджерів спільно з операторами зв’язку Росії мають проводити ідентифікацію користувачів за їхнім мобільним номером. Тобто тепер сервісам у Росії потрібно буде перевіряти, чи власник SIM-картки та користувач месенджера — це одна і та ж особа.

Така постанова уряду Росії опублікована на офіційному сайті правової інформації. Нові правила наберуть чинності 6 травня наступного року. Придумати, як саме реалізовувати цю постанову, мають самі власники месенджерів.

Згідно цього документу, месенджер має за номером телефону дізнатися у оператора зв’язку, чи є такий абонент. Відповідь мають надати за 20 хвилин. В Росії SIM-картки продають лише за паспортом, тому де-факто це означає припинення анонімного користування месенджерами у цій країні.

За такою схемою оператори знатимуть усі акаунти свої абонентів у месенджерах. Якщо абонент захоче розірвати договір з оператором, то компанія має поінформувати про це усі месенджери. Після цього користувачу треба буде знову проходити процедуру ідентифікації.

Сайт «Медуза» повідомляє, що 1 січня 2018 року в Росії вступив в силу закон, який зобов'язує месенджери ідентифікувати користувачів за абонентським номером. Але для нього не було підзаконних актів, тому він не працював. За порушення закону про заборону анонімності в месенджерах для юридичних осіб передбачені штрафи до одного мільйона рублів.

Нагадаємо, раніше месенджер Telegram повідомляв, що розкриватиме дані за рішенням суду, але обіцяв не співпрацювати з російськими спецслужбами. Перед цим  Роскомнагляд намагався заблокувати роботу Telegram. Відповідне рішення московський суд ухвалив 16 квітня.

ms.detector.media