ms.detector.media
MediaSapiens
29.10.2018 12:35
Молодь краще розрізняє факти та оціночні судження, ніж люди старшого віку — дослідження
Молодь краще розрізняє факти та оціночні судження, ніж люди старшого віку — дослідження
Американський дослідний центр Pew Research Center попросив 5035 людей віком від 18 років оцінити десять запропонованих їм публікацій.

Серед них було п’ять публікацій з оціночними судженнями та п’ять публікацій заснованих на фактах. Згідно з результатами, 32% респондентів віком 18-24 роки правильно ідентифікували усі п’ять фактологічних матеріалів. У групі респондентів віком старше 50 років з цим завданням впоралися лише двоє з кожних десяти. Схожий паттерн і з виявленням оціночних матеріалів: у групу 18-49 років 44% правильно ідентифікували усі 5 публікацій, а в групі старше 50 таких було 26%. При цьому респондентам пропонували публікації з різним політичним забарвленням. Як виявилося, це не впливає на здатність міленіалів їх оцінювати. Дослідники припускають, що це пов’язане з тим, що молоді люди менше ідентифікують себе з тією чи іншою політичною партією.

 

Жовтим позначено результати для матеріалів з оціночними судженнями, бордовим — для фактологічних

Інша навичка, яку дослідники пов’язують зі здатністю розрізняти факти та оцінки — це цифрова грамотність. При цьому в розрізі за групами, категорія 18-24 років та 30-49 років справилися із завданням майже на одному рівні.

Повна методологія дослідження — тут. Опитування проводилося в період між 22 лютого та 4 березня 2018 року.

Нещодавно опитування Knight Foundation спільно з Асоціацією коледжів та дослідницьких бібліотек показало, що молоді люди стали менше довіряти медіа через поширення фейків. Близько половини з них (45%) визнали, що вони не завжди можуть відрізнити у соцмережах фейкові та правдиві новини.

ms.detector.media