ms.detector.media
MediaSapiens
CNBC
26.10.2018 12:40
Картину, яку створив штучний інтелект, продали на аукціоні за 432 тисячі доларів
Картину, яку створив штучний інтелект, продали на аукціоні за 432 тисячі доларів
На аукціоні Christie's була продана картина, яку створив штучний інтелект після того, які проаналізував колекцію з 15 тисяч портретів XIV-XX століть.

Картину створило творче об’єднання з Франції під назвою Obvious, пише The Verge. Головна несподіванка аукціону полягає в тому, що за оцінками Christie's твір мав би продатися за суму від 7 до 10 тисяч доларів. Але під час торгів вона несподівано зросла до  432 тисяч доларів.

В Obvious створили цілу серію портретів за допомогою штучного інтелекту, яка називається «Сім'я Беламі». В самій назві зашифрована гра слів — «bel ami», що означає «любий друг». Приблизно так в англійській мові звучить і прізвище дослідника Іана Гудфеллоу (Ian Goodfellow, «good fellow» —  «хороший хлопець»). Гудфеллоу в 2014 році винайшов нейромережі GAN (Generative Adversarial Networks), які здатні самостійно вчитися й можуть генерувати зображення.

Портрет, який продали на аукціоні Christie's, називається «Портрет Едмона Беламі». На ньому зображений наймолодший член вигаданої родини Беламі.

Раніше журнал Bloomberg Businessweek випустив номер з обкладинкою, яку намалював штучний інтелект. А команда дослідників з США навчила штучний інтелект створювати картини у власному стилі, які глядачі не змогли відрізнити від полотен художників-людей. 

Водночас дослідники з Массачусетського технологічного інституту та Катарського науково-дослідного інституту розробили новий спосіб відстежувати фейкові новини в мережі за допомогою AI. 

ms.detector.media