ms.detector.media
ГО «Детектор медіа»
19.10.2018 10:55
«Детектор медіа» випустить серію публікацій «Як висвітлювати реформи»
«Детектор медіа» випустить серію публікацій «Як висвітлювати реформи»
Перший лонгрід, присвячений медичній реформі, вже вийшов.

Громадська організація «Детектор медіа» готує серію розлогих публікацій, які допоможуть журналістам глибоко, якісно й відповідально висвітлювати реформи. Перший з них, присвячений медичній реформі, вже опублікований.

Мета проекту – дати журналістам інформацію та контакти експертів, які можуть бути корисними для створення якісних публікацій, перевірки фактів та уникнення свідомих або несвідомих маніпуляцій.

«Українці отримують замало інформації про наслідки, переваги та загрози реформ. Про це свідчать, зокрема, й наші дослідження. Нерозуміння змісту реформ породжує стереотипи, які роблять людей вразливими до маніпуляцій, особливо перед виборами», — коментує голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова.

Найчастіше проблеми з висвітленням реформ виникають у регіональних ЗМІ. За словами керівника Центру моніторингу та аналітики ГО «Детектор медіа» Отара Довженка, брак кваліфікованих експертів, спроможних фахово та незаангажовано коментувати перебіг та пояснювати суть реформ, призводить до того, що регіональні журналісти тиражують міфи та фейки.

«Наприклад, ми писали про те, як житомирське видання свідомо чи мимоволі долучилось до кампанії з дискредитації Міністерства охорони здоров’я, — говорить він. — У цій серії матеріалів ми запропонуємо журналістам перелік надійних джерел інформації та контакти спікерів, до яких можна звертатись — представників як влади, так і громадських організацій. Ми також порадимо, як наблизити матеріали до інтересів громади, аби вона краще розуміла реальні наслідки, вигоди та ризики реформ».

Підготовкою лонгрідів займаються координаторка проекту Мар’яна Олійник та відеограф Олексій Темченко. Рекомендації будуть корисні для журналістів, які працюють у текстовому, мультимедійному, телевізійному чи радійному форматах.

До кінця 2018 року вийде ще п’ять матеріалів, присвячених найбільш резонансним і важливим реформам. Знайти їх можна буде тут.

ms.detector.media