ms.detector.media
MediaSapiens
uk.businessinsider.com
17.10.2018 13:51
Google розсекретила свій пошуковик Dragonfly з цензурою для Китаю
Google розсекретила свій пошуковик Dragonfly з цензурою для Китаю
Раніше про «Проект Dragonfly» говорили лише на внутрішніх зборах компанії.

Як пише Mashable, керівник Google Сундар Пічаї (Sundar Pichai) на саміті Wired 25 нарешті відкрито заявив про роботу компанії над пошуковиком Dragonfly для Китаю.

 «Схоже, що ми зможемо покрити 99 % запитів», — розповів пан Пічаї про успішні тестування продукту, відповідаючи на запитання про те, що Dragonfly буде змушений дотримуватися правил цензурування у Китаї. Він переконаний, що їхній продукт значно краще за ті, що працюють у цій країні: «Є дуже багато місць, де ми можемо подавати інформацію краще, ніж це там працює».

Він чітко дав зрозуміти, що Google просувається у своїх розробках Dragonfly, зауваживши: «Наша місія — забезпечувати доступ до інформації усюди». А Китай — це 20 % населення планети.

Раніше понад тисячу співробітників Google підписали відкритий лист до керівництва, у якому виступили проти розробки пошуковика для китайського ринку, що буде цензурувати контент. Зараз Пічаї каже, що «хоча Google і дає співробітникам право голосу, але не ухвалює рішення на референдумах».

Компанія вже запускала пошуковик в Китаї у 2006 році. Але у 2010-му публічно пішла з китайського ринку на знак протесту проти цензури та хакерських атак з боку влади. Очевидно, що за вісім років політика Google змінилася.

Нагадаємо, Білий дім закликав Google відмовитися від проекту в Китаї. Також ЗМІ повідомляли, що у пошуковій системі Dragonfly для Android планується прив’язувати запити до телефонних номерів користувачів.

Крім того, нещодавно у мережу потрапила презентація Google про «білу цензуру».

ms.detector.media