ms.detector.media
MediaSapiens
05.10.2018 12:33
Facebook звинуватили у незаконному зборі даних дітей через Messenger Kids
Facebook звинуватили у незаконному зборі даних дітей через Messenger Kids
3 жовтня коаліція груп із захисту прав дітей та споживачів у середу звинуватила компанію Facebook у незаконному зборі даних про дітей через його додаток Messenger Kids.

Про це повідомляє The Hill.

Нагадаємо, Facebook представила сервіс у грудні. Messenger Kids призначений для дітей 6-12 років. Акаунт у ньому мають створити для дитини батьки чи опікуни. Сервіс дозволяє юним користувачам спілкуватися з іншими юзерами Messenger Kids.

У скарзі, поданій Федеральною торговою комісією США (FTC), Кампанією за вільне від реклами дитинство (CCFC) та іншими організаціями, стверджується, що інформація про конфіденційність додатку є надто туманною, що дозволяє Facebook ділитися даними дітей із третіми сторонами.

Оргінізації стверджують, що Messenger Kids порушує Закон про захист конфіденційності дітей в Інтернеті (COPPA), адже не гарантує, що дорослий, який дає дитині дозвіл на використання додатка, насправді є опікуном користувача-дитини.

«У той час, як є докази того, що надмірне використання соціальних мереж негативно впливає на добробут дітей та підлітків, Facebook намагається залучити дітей до п'яти років, – заявив виконавчий директор CCFC Джош Голін. – Вони розповідають батькам, що Messenger Kids призначений для безпечного використання дітьми, але вони навіть не відповідають найбільш базовим вимогам законодавства про конфіденційність. Найкращий вибір для батьків очевидний: тримайте дітей подалі від Facebook».

У скарзі до Федеральної торгової комісієї США також звертають увагу на те, що механізм згоди в додатку можна легко обдурити: дитина здатна створити обліковий запис без відома чи допомоги батьків, а дорослий  – фейковий дитячий акаунт.

Автори скарги зазначили також, що процес створення профіля в Facebook буцімто для 18-річної людини й успішне схвалення ним нового акаунта Messenger Kids зайняло в них п'ять хвилин. 

Як писав «Детектор медіа», в лютому понад 100 фахівців з охорони здоров'я дітей звернулися до Facebook з проханням відкликати Messenger Kids.У відкритому листі до гендиректора компанії Марка Цукерберга вони назвали додаток безвідповідальною спробою заохотити маленьких дітей використовувати Facebook.

ms.detector.media