ms.detector.media
Отар Довженко
ukranews.com
07.09.2018 17:30
Рабинович наспівав соціологію. Як «112 Україна» маніпулює даними опитувань
Рабинович наспівав соціологію. Як «112 Україна» маніпулює даними опитувань
В ефірі каналу збрехали, що соціологи наміряли «За життя» зростання підтримки, що все більше українців хочуть досягнення миру шляхом компромісів та приплели до цього Медведчука.

Read in English

6 вересня після новин, які виходять на телеканалі «112 Україна» о 21:00, глядачі дізналися, що дедалі більше українців убачає найкращий спосіб досягнення миру в компромісах і домовленостях… І тому підтримують партію «За життя», нове обличчя якої Віктор Медведчук – найкращий переговірник. Усе це начебто підтверджують соціологічні дослідження. Насправді все це – тотальна маніпуляція, побудована на штучному логічному зв’язку між неправдивими твердженнями.

Рубрика «Епізод» дуже зручна для маніпулятивних вкидів: розташована в ефірі між новинами та студійним інтерв’ю, вона не залишається в онлайн-відеоархіві каналу на YouTube, а отже, й зловити канал на перекручуванні не так просто. Але «Детектор медіа» встиг впіймати маніпуляторів на гарячому.

Відеоряд, який супроводжував закадровий текст «як показують соцдослідження, все більша кількість українців вважає, що миру можна досягти шляхом домовленостей і компромісів», був узятий з прес-конференції «Півроку до виборів: кого і чому обирають українці?», яка відбулась в Українському кризовому медіацентрі 4 вересня.

Участь у прес-конференції взяли голова правління громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, директорка фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна, директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко, член громадського об’єднання «Виборча рада.ua» Євген Бистрицький, науковий директор фонду «Демократичні ініціативи» Олексій Гарань, його колега – політичний аналітик Андрій Сухарина, а також Олексій Кошель із «Комітету виборців України». Зокрема, на прес-конференції представили результати свіжого опитування «Демініціатив» та Центру Разумкова.

Із посиланням на це опитування «112 Україна» стверджує, що рейтинги «свідчать про зростання популярності партії “За життя”». Про інші політичні сили, які також фігурують в опитуванні, в сюжеті не йдеться. Далі – два синхрони лідера партії Вадима Рабиновича, який, зокрема, нагадує, що найкраще веде переговори Віктор Медведчук, який долучився до партії «За життя».

«Це неправда і маніпуляція», говорить у коментарі «Детектору медіа» Ірина Бекешкіна. За її словами, Фонд «Демократичні ініціативи» планує зробити офіційну заяву щодо перекручування результатів опитування.

«Ми не говорили нічого про зростання рейтингів партії “За життя”, бо вони стабільні. У грудні 2017 року – 6,7%, у серпні 2018 – 6,1% усіх опитаних. Не зросла й особиста підтримка Вадима Рабиновича як потенційного кандидата в президенти: у травні вона становила 5,3%», коментує Ірина Бекешкіна.

Ба, більше, рейтинг довіри до Рабиновича як політика знизився в порівнянні з 2017 роком із 17 до 13%. «Що ж до Медведчука, то рівень довіри до нього як був найнижчим, так і залишився – він становить 5,2%», говорить директорка «Демініціатив». Отже, згадка Рабиновича про присутність «найкращого переговірника» в лавах його політичної сили, аж ніяк не тягне на добру новину. Хоча для «112 Україна» останнім часом будь-які новини про Медведчука добрі.

Твердження, що дедалі більше українців схиляється до компромісів (а надто тих, які може забезпечити як переговірник Віктор Медведчук), також неправдиве. Соціологи справді запитували респондентів, чи варто, на їхню думку, йти на компроміси заради миру. «Співвідношення стабільне. Приблизно 20% вважають, що можна досягти миру тільки збройним шляхом, 20% кажуть, що треба йти на будь-які компроміси. 51% вважають, що компроміси можливі, але не всі. Коли ми питаємо, які саме компроміси можливі, ці респонденти категорично висловлюються проти тих компромісів, які нав'язує Росія, наприклад, федералізації України або особливого статусу окремих районів Донецької і Луганської областей», розповідає Ірина Бекешкіна. Вона каже, що не бачить сенсу звертатись до суду, щоб добитися спростування озвученої в ефірі інформації, адже телевізійники називатимуть хибну інтерпретацію результатів опитування «оцінковим судженням». «Під час виборчої кампанії такого буде ще багато», констатує соціологиня.

Коректні докладні результати опитування можна побачити тут.

ms.detector.media