ms.detector.media
Альона Романюк
golos.ua
07.09.2018 16:10
Як запорізькі ЗМІ перетворили поради медиків на «нашестя»
Як запорізькі ЗМІ перетворили поради медиків на «нашестя»
Спойлер: якщо у заголовку є слово «нашестя» – ймовірніше за все, це фейк або маніпуляція.

За два місяці літа заголовки про появу небезпечних павуків з’явилися у десятках ЗМІ Запорізької області. Ця інформація отримала сотні шерів у соціальних мережах. Інформацією поділилися кілька всеукраїнських та західноукраїнських видань. 

Запорожцев «атакуют» ядовитые пауки,

На южных курортах Украины нашествие опасных пауков: как помочь при укусе

«В Запорожье — нашествие ядовитых пауков» – стверджується на сайті всеукраїнської газети «Факти».

Ядовитый паук – в каждом доме. В Запорожье – нашествие каракуртов,

Осторожно, пауки: запорожские медики предупреждают о нашествии каракуртов

А, наприклад, сайт газети «Волинь»опублікував це із підзаголовком «Світ верне з ніг на голову! МОЗ б’є на сполох».

МОЗ не б’є на сполох, оскільки СПОЙЛЕР нашестя немає

Для того, щоб зрозуміти стан «нашестя» отруйних павуків ми звернулися за коментарями до першоджерела, на яке посилаються ЗМІ – до Департаменту охорони здоров’я Запорізької міськради.

Перед цим, нам вдалося знайти на сайті Запорізької міської ради новину, що стосується павуків із заголовком: «Як вберегтися від укусу павука: поради запорізьких медиків» (від 3 липня 2018 року).

«Щоб зрозуміти, що «нашестя» немає, достатньо подивитися під ноги, – жартує Алла Загрудна, керівник Інформаційно-аналітичного центру медстатистики Департаменту охорони здоров’я Запорізької міськради.

«На сайті опублікувано матеріал про те, як вберегтися від укусу павука з метою інформування населення. Наші медики дають поради, як вберегтися від укусу кліщів, змій та як діяти, якщо раптом таке станеться. Про жодне нашестя мова не йде. Тому на сполох з приводу павуків в Україні ніхто не б’є», – розповідає пані  Загрудна.

За її словами, щоб говорити про нашестя павуків, потрібно, щоб була критична маса тих, хто постраждав або, принаймні, кілька звернень. Центр медстатистики Запоріжжя відслідковує укуси змій і тварин, оскільки такі випадки нечасто, але трапляються. Кількість павуків у Запоріжжі не відслідковують.

Це підтверджує Міністерство охорони здоров’я (яке, за версією медіа, «ніби-то б’є на сполох»). За інформацією прес-служби МОЗ, централізовано статистика укусів павуків теж не ведеться.

А якщо прочитати не лише заголовок?

За дослідженням BuzzSumo, 73% користувачів діляться не текстом статті, а заголовком.

Якщо проаналізувати матеріали під цими клікабельними заголовками, то інформацію дійсно взято з сайту Запорізької міської ради. Про нашестя у текстах не йдеться. Кілька ЗМІ поміняли місцями абзаци і винесли в топ інформацію про отруту павуків, яка сильніша отрути гримучої змії в 15 разів. Жодне медіа не дало гіперлінк на першоджерело.

Так, за допомогою маніпулятивих та клікабельних заголовків, вдалося зробити «нашестя» та поширити інформацію як серед ЗМІ, так і серед фейсбук-користувачів.

Матеріал підготовлено в рамках інформаційної кампанії «По той бік новин», яку реалізовує ГО «Інститут розвитку регіональної преси» (ІРРП). Кампанія спрямована на підвищення медіаграмотності і є частиною проекту «re:start democratic discourse» у партнерстві з Європейським центром свободи преси та ЗМІ (ECPMF), м. Лейпциг, за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.

MediaSapiens раніше розповідав, як десятки ЗМІ повідомили про напад рою шершнів на двох людей в Дніпрі, що виявилося вигадкою.

ms.detector.media