ms.detector.media
MediaSapiens
Toronto Star
05.09.2018 12:58
Автор Вотергейтського розслідування написав книжку про Трампа
Автор Вотергейтського розслідування написав книжку про Трампа
Один із найвідоміших американських журналістів Боб Вудворд написав викривальну книгу про президента США «Страх: Трамп у Білому домі» («Fear: Trump in the White House»).

Про це повідомила газета The Washington Post, з якою з 1971 року співпрацює автор. У 1972 році Боб Вудворд разом з колегою Карлом Бернштейном стали авторами Вотергейтського розслідування, в результаті якого 1974 року президент США Річард Ніксон подав у відставку.

Книжка «Страх: Трамп у Білому домі» вийде друком 11 вересня 2018 року. Боб Вудворд розповів, що написав її, базуючись на сотнях годин інтерв'ю з посадовцями Білому дому та іншими спікерами, а також зустрічах та документах. У назву книжки журналіст узяв слова самого пана Трампа з його інтерв'ю 2016 року. «Справжня влада – це, – я навіть не хочу промовляти це слово, – "Страх"», – сказав президент США.

Центральною темою книжки є те, до яких дій вдаються теперішні співробітники Білого дому, аби запобігти катастрофам через раптові пориви Дональда Трампа й попередити проблеми як для нього самого, так і для населення США. 

Боб Вудворд пише, що через характер господаря адміністрації її співробітники перебувають у стані постійного нервового зриву. Радники та співробітники Білого дому буцімто нерідко просто ігнорують вказівки Дональда Трампа, а іноді навіть ховають від нього документи, щоб він їх не підписав.

Автор на багатьох прикладах показує, до яких часом абсурдних заяв та дій може вдатися нинішній президент США та як його зневажають оточуючі. Він наводить слова міністра оборони США Джеймса Меттіса після одного з засідань ради національної безпеки про те, що Трамп має розум «п'яти- або шестикласника». А також цитує керівника апарату Білого дому Джона Келлі, який називав президента США «ідіотом» та заявив, що його нинішня робота «найгірша з усіх, які він мав».

Журналіст описує також як особистий адвокат президента Джон Дауд після тестового допиту Трампа наполягав, аби він не свідчив у справі щодо можливого втручання Росії у вибори в США, котре веде спецпрокурор Роберт Мюллер. «Я не буду стояти, склавши руки, давши йому виставити себе ідіотом», – цитує юриста Боб Вудворд.

Боб Вудворд розповів, що через шістьох посередників намагався домовитися про інтерв'ю з самим паном Трампом, однак безрезультатно. На початку серпня, коли рукопис уже було завершено, президент США зателефонував журналісту й сказав, що хоче поспілкуватися для книжки (аудіозапис розмови також опублкувала WP. - MS). Пан Трамп також припустив, що це буде «погана книга», а пан Вудворд візначив, що радше «жорстка», проте яка базується  на фактах.

Щойно газета вперше написала про книгу «Страх», у адміністрації президента США почали спростовувати тези з неї. Від своїх слів відмовлялися зокрема Джон Келлі, Джеймс Маттіс і Джон Дауд. А прес-секретарка Білого дому Сара Сандерс назвала книгу відомого журналіста «сфабрикованими розповідями».

Сам американський президент у своєму Twitter пов'язав вихід нової книги Боба Вудворда зі спробою демократів вплинути на результат проміжних виборів до Конгресу США, запланованих на 6 листопада. «Це гра на довірі громадськості. Так само, як і інші історії та цитати. Вудворд працює на демократів? Помітили, як саме обрано час?», – написав президент США.

The Woodward book has already been refuted and discredited by General (Secretary of Defense) James Mattis and General (Chief of Staff) John Kelly. Their quotes were made up frauds, a con on the public. Likewise other stories and quotes. Woodward is a Dem operative? Notice timing?

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 4 сентября 2018 г.

Пан Вудворд не називає у книзі всіх своїх співрозмовників та має інсайдерські джерела. Після критики з боку посадовців він заявив, що стоїть на своєму. 

Раніше журналіст також публікував книжки про двох інших президентів США: Джорджа Буша-молодшого та Барака Обаму. Усього Боб Вудворд написав 19 книжок: сам чи в співавторстві. Пан Вудворд є володарем двух Пулітцерівських премій: першу вони з Карлом Бернштейном отримали 1973-го за розкриття Вотергейтського скандалу, а другу він здобув у 2003-му як головний репортет, який висвітлював терористичні атаки 11 вересня 2001 року. 

Нагадаємо, у січні цього року вийшла книга журналіста Майкла Волффа «Вогонь і лють: у коридорах Білого дому Трампа». Адвокати Дональда Трампа намагались призупинити випуск книжки, але спроби виявилися марними. Після виходу книга одразу ж потрапила у топ продажів. За кілька днів ресурс WikiLeaks виклав скандальну книгу в вільний доступ.

Після виходу книжки президент США Дональд Трамп назвав автора книги про нього «психічно хворим». А також повідомив, що його адміністрація перегляне американське законодавство щодо наклепу, аби знайти можливі способи посилити його. Також працівників Білого дому зобов’язали підписати договори про нерозголошення.

У серпні колишня директорка з комунікацій Білого дому Омароса Маніголт Ньюман опублікувала книгу «Нестабільний: Розповідь інсайдера про Білий дім при Трампі». Команда Трампа подала на неї до суду через порушенні договору про нерозголошення, який був укладений під час виборчої кампанії 2016 року. 

ms.detector.media