ms.detector.media
Тетяна Гордієнко
Відкриття саміту НАТО в Брюсселі. Фото: Адміністрація Президента України
31.08.2018 10:00
Як візит Трампа в Європу сколихнув російські ботів — дослідження Stratcom
Як візит Трампа в Європу сколихнув російські ботів — дослідження Stratcom
Центр стратегічних комунікацій НАТО Stratcom проаналізував активність інтернет-тролів у соцмережах під час липневої поїздки президента США Дональда Трампа до Європи.

У своєму звіті Stratcom зауважує посилену активність англомовних профілів у соцмережах під час ключових політичних подій. Тут дослідники виділяють два типи акаунтів: «тролів» та «ботів». Під тролями маються на увазі підставні профілі, якими керують реальні люди, а під ботами — автоматизовані профілі.

Раніше платформи Reddit і Twitter випустили списки акаунтів, ідентифіковані компаніями як такі, що мають зв’язок з Агентством інтернет-досліджень, відомим також як «фабрика тролів». Stratcom у своєму звіті вперше зіставив дописи з цих облікових записів на двох платформах англійською та російською мовами.

«Агентство інтернет-досліджень бомбардує росіян та громадян сусідніх країн прокремлівською пропагандою. Що стосується англомовних акаунтів, то вони представлені як прихильники Трампа й розпалюють дискусії навколо таких тем, як рух Black Lives Matter, висловлюючись як за, так і проти нього. Російськомовний контент, який поширюють сторінки агентства в соцмережах, відтворює та посилює наративи, що транслюються російськими державними медіа», — йдеться у звіті.

Відкриття саміту НАТО в Брюсселі. По центру — президент США Дональд Трамп. Фото: Axios.

За період із 1 травня по 31 липня боти і тролі написали 49 % усіх російськомовних повідомлень про НАТО в країнах Балтії та Польщі. При цьому Брюссельський саміт НАТО 2018 року припав на 11-12 липня. Серед акаунтів, які писали російською мовою, 36 % були автоматизованими (боти). Для порівняння: боти складали 14 % англомовних акаунтів та створили 19 % усього англомовного контенту за квартал.

У Twitter за цей період НАТО згадали 14 тис. 600 разів, 23 % цих дописів були російською мовою. Дослідники виявили 9 100 активних дописувачів за цією темою. Ці показники збільшилися удвічі порівняно з періодом лютий — квітень 2018 року. При цьому пік в англомовному контенті, який поширювали і боти, і тролі, припав на час проведення саміту, вказує Stratcom.

«Поїздка президента Трампа до Європи у липні 2018 року спровокувала безпрецедентну активність англомовних тролів та ботів у країнах Балтії та Польщі», — йдеться у звіті. Зазвичай для маніпуляцій Агентство інтернет-досліджень використовує мережі автоматизованих акаунтів (ботів), але в липні 44 % англомовних повідомлень були написані коментаторами-людьми (тролями). Зазвичай у середньому їхня активність складає 25 % від усіх дописів.

Співвідношення дописів за країнами: жовтим позначено акаунти «тролів», якими керують реальні люди, а синім — «боти», автоматизовані акаунти. Як видно з графіка, найбільше дописів про НАТО було написано тролями в Польщі. Водночас боти були найактивнішими в Латвії.

Що стосується самого контенту, то російськомовні дописи стосувалися переважно військових навчань наприкінці травня та на початку червня. Англомовний контент був зосереджений на темах самого саміту НАТО у Брюсселі й зустрічі Дональда Трампа та Володимира Путіна в Гельсінкі.

Як уже згадувалося, пік активності тролів та ботів припав на час проведення саміту та на візит до Латвії прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо. Інші, менш масштабні піки, припали на щорічні навчання Saber Strike у країнах Балтії, пропозицію Польщі створити постійну військову базу для США, відставку посла США в Естонії та на випадок, коли літак Володимира Путіна увійшов у повітряний простір НАТО без попередження.

Таймлайн активності російськомовних та англомовних профілів у Twitter та «ВКонтакте». Оранжевим кольором позначено активність англомовних сторінок, сірим — російськомовних.

Дослідники StratCom виділили та проаналізували три набори даних: дописи в Reddit, англомовні дописи у Twitter та російськомовні дописи у Twitter. Виявилося, що підхід до різних англомовних середовищ був подібним, але помітно відрізнявся від російськомовного середовища у Twitter.

На графіку різними кольорами позначено основні теми, які виділила під час аналізу комп’ютерна система. Перші дві фігури показують англомовні платформ Reddit і Twitter, а третя — російськомовні дописи у Twitter.

Як видно на попередній інфографіці, для англомовного середовища спільними є теми американської політики, поліцейського насильства, фінансових новин та хвилювання в суспільстві. Водночас пости російською були здебільшого про санкції, Україну та Крим, вибори, історію, військово-промисловий комплекс.

Акаунти Агентства інтернет-досліджень, таргетовані на російськомовну аудиторію, публікували дописи на підтримку правлячої партії та позиції російського уряду щодо Сирії та України, перебільшували політичні розбіжності й загрози на Заході. Із 2015 року в них помітне зміщення фокусу з міжнародних проблем на внутрішні.

В англомовних профілів контент був націлений на поляризацію суспільства щодо виборів у  США та соціально-політичних проблем. Ці дописи стали точніше таргетувати на аудиторію. Вони в чотири рази рідше містили зовнішні посилання, вдвічі частіше були націлені на інших користувачів і втричі частіше містили хештеги. Вони активно намагалися залучити інших користувачів Twitter до дискусії. Російськомовні профілі в основному поширювали сторонній контент, на кшталт новин чи пропагандистських повідомлень, скопійованих із державних ЗМІ.

За оцінками StratCom, левова частка зусиль пішла на маніпуляції саме за допомогою англомовних дописів у соцмережах. Це може свідчити про те, що російськомовним простором було легше маніпулювати або ж що є інші платформи, яким «фабрика тролів» приділяла більше уваги. «Можливо, соцмережі не здатні повністю усунути маніпуляції зі своїх платформ, але вони можуть зробити їх складнішими та дорожчими і, як наслідок, менш привабливими», — підсумовує Stratcom.

Нагадаємо, минулого року Центр стратегічних комунікацій НАТО Stratcom опублікував доповідь щодо активності російськомовних ботів у Twitter. Згідно з нею, боти генерували 84 % російськомовних повідомлень про присутність НАТО у Східній Європі. В англомовному сегменті тоді на ботів припадало 46 % усього контенту.

ms.detector.media