ms.detector.media
Ярослав Зубченко
dt.ua
20.08.2018 14:03
Кучма, пробач нас. Ми все перебрехали
Кучма, пробач нас. Ми все перебрехали
На честь ювілею «найкращого Президента» телеканали огорнула піарна ностальгія.

До 80-річчя Леоніда Кучми тележурналісти вирішили подарувати глядачам, як відомо, найкращий подарунок — своєрідну книжку. Нову, прискіпливо відредаговану та підсолоджену історію України, в якій другий Президент постає виключно героєм, борцем та прикладом для наслідування. У сюжетах телеканалів Кучма водить за ніс Росію, ставить економічні рекорди та стріляє краще за Путіна. Імовірно, саме через аномальну кількість компліментів у цій версії історії не знайшлося місця для плівок Мельниченка, справи Гонгадзе, акції «Україна без Кучми». Та що там, журналісти переконують, що українці самі просили пробачення у свого Головнокомандувача.

Ведуча ICTV (каналу зятя Кучми) Інна Шевченко 9 серпня чи не найкраще описала суть усіх тематичних матеріалів цього дня: «Він обіймав посаду найдовше із його колег — з 94-го по 2005 рік. За цей час Україна пройшла без перебільшення історичний шлях від кризи до зростання, від безнадії до перемог. На роки президентства Кучми в житті України випало багато яскравих подій: драматичних, героїчних, доленосних. Сьогодні ми згадаємо одну з таких — оборону Тузли». Цю інформацію в різних варіаціях подали всі журналісти (порівняльна таблиця): перемоги, успішний шлях, Тузла. Інших подій для детального опису в «найдовшому» президентстві не знайшлося.

Власне, ситуації навколо острова «Факти» присвятили все 5-хвилинне повідомлення. Журналісти проводили настільки очевидні паралелі з Кримом та «невдачами» сучасної влади, що, здається, Леонід Данилович готується втретє стати Президентом: «У Кремлі знали: реальний опір може організувати лише головнокомандувач — президент України Леонід Данилович Кучма», «Був наказ Верховного головнокомандувача, була рішучість», «Від переможної Тузли до гіркої Кримської весни 2014-го буде мир. Росія стримує свою агресію на 10 років, очевидно, пам'ятаючи Тузлу». Звісно, що про участь у вирішенні конфлікту інших людей (переговори вів, зокрема, Янукович) канал особливо не розповідає.

«Інтер» приписує Кучмі ще більше, зокрема Конституцію: «При Кучме была принята Конституция государства. Многие международные эксперты признали ее одной из самых демократичных в мире». Насправді Конституція була компромісним варіантом між багатьма «гравцями» тогочасної політики, але більшою мірою все ж проектом Верховної Ради.

«Україна» наділяє Кучму одноосібними економічними успіхами: «Переход от плановой к рыночной экономике, появление собственной валюты — гривны, земельная реформа, ваучерная приватизация...» Не дивно, що канал Ріната Ахметова дякує Кучмі за приватизацію. «Сегодня» ж належить і найекзотичніше досягнення другого Президента: «Мировое признание суверенного государства». Повна хронологічна таблиця визнання української незалежності є на Wikipedia й у часи Кучми наш сувернітет підтвердили всього 13 % із наведених там країн.

На СТБ (ще одному каналі зятя політика) не забули і про звитяги Леоніда Даниловича після державної служби: «Після завершення цього терміну Леонід Кучма заснував благодійний фонд “Україна”».

Проте справжнім бездонним джерелом піару стали для каналів захоплені відгуки різноманітних друзів / колег / колишніх однокласників / самих кореспондентів: «Человек, действительно, незаменимый», «Был настоящим президентом», «Математика крепко, но в общем по всем он был молодец», «Умів знайти підходи до різних державних діячів. Це глибоке розуміння людської натури», «Спокійний, гостинний і діловий чоловік. Людина, яка з честю і справедливістю виконує свій обов'язок. Він є твердий в переговорах», «На "Южмаше" доказал — он первоклассный ракетчик». Доходило до абсурду: Володимир Горбулін, екс-секретар РНБО, навіщось розповів журналістам, що «они вместе, по-моему, и охотились, были такие моменты. И Путин завидовал Кучме, как тот метко стреляет».Тодішній прес-секретар Президента розповідав, як росіяни жалілися йому: «Леонид Данилович, сказал он, долгие годы очень искусно и профессионально водил нас за нос. Понимали. Ничего сделать не могли». А на «Інтері» вирішили довго не натякати глядачу й заявили прямо: «По мнению экспертов, Кучма самый успешный Президент». Хто ці експерти й коли вони таке вирішили, журналісти не розповіли.

І все ж фінал сюжету каналу «Україна» зміг виділитися навіть на фоні подібного. «Данилыч прости", "Данилыч вернись". С такими словами украинцы отпустили с поста Президента сегодняшнего именинника Леонида Кучму», — заявила кореспондентка Віра Свердлик і продемонструвала глядачам відповідні написи на парканах. Тут навіть жартувати зайве.

Імовірно, «повернутися» українці просили свого Президента під час акції «Україна без Кучми». А «пробачити» нас потрібно за прослуховування плівок Мельниченка, підозри стосовно причетності до вбивства Георгія Гонгедзе, не підтримку на виборах 2004 року Януковича, якого просував Кучма, і те, що російська — досі не друга державна, як обіцяв у 1994 році політик.

Справа не в тому, був Леонід Кучма поганим Президентом чи хорошим і як до нього сьогодні ставляться українці. Річ у тім, що подібні матеріали журналістів нагадують сюжети про ювілей якогось диктатора: захоплені особисті описи, одноосібні досягнення, мисливські історії та замовчані скандали зі вбивствами. Можливо, телеканали свідомо випустили подібні карикатурні новини? Як натяк на цензуру й темники, що теж тягнуться з часів ювіляра.

Детальніше про ці та інші особливо яскраві сюжети тижня читайте в публікації «Вернись, Данілич! Моніторинг новин 6–12 серпня 2018 року».

ms.detector.media