ms.detector.media
MediaSapiens
08.08.2018 13:00
Люди, які пройшли тренінги з медіаграмотності, частіше перевіряють інформацію в мережі — дослідження
Люди, які пройшли тренінги з медіаграмотності, частіше перевіряють інформацію в мережі — дослідження
Міністерство культури Франції перевірило як впливає на молодих людей навчання медіаграмотності.

Для дослідження були опитані 2 000 осіб віком від 15 до 34 років. Воно показало, що ті респонденти, які пройшли заняття з медійної та інформаційної грамотності, відомі у Франції під назвою «éducation aux médias et à l’information (EMI)»,  більше схильні до критичної оцінки новин та перевірки фактів, цитує Всесвітня газетна асоціація. Окрім того, вони споживають новини частіше, ніж ті, хто не брав участь у такому навчанні.

Серед усіх 2 000 респондентів третина проходила підготовку в галузі медіаграмотності. З них 65% регулярно перевіряють інформацію, яку вони читають онлайн, порівняно з 42% тих респондентів, які не проходили тренінги EMI. 87% людей, які навчалися медіаграмотності, зазначили, що читають новини щодня. В групі респондентів, які не вчилися, новини щодня читають 75%. Загалом 22% учасників опитування вказали, що вони є «залежними від інформації». Переважна більшість респондентів читають новини зі смартфонів та у соціальних мережах.

«Французький уряд подвоїв свої інвестиції у викладання медіаграмотності й прагне зробити це обов'язковою частиною освіти для всіх. Медіаграмотність прив'язують до курсів громадянської освіти, і, як правило, викладають у формі воркшопів. Тренінги з EMI можуть включати перегляд та дешифрування відеоновин, створення медіа або аналіз поточних подій», — пише Всесвітня газетна асоціація. За даним організації, вкладати більше ресурсів у медіаграмотність почали й Канада, Бразилія, Чехія та США.

Нещодавно Knight Foundation та Інститут Ґеллапа опублікували результати опитування серед 3432 американців щодо того, як вони читають новини. Виявилося, що читачі схильні менше довіряти новинам, в яких вказане джерело, та продемонстрували упередженість до тих видань, які ретранслюють протилежні до їхніх політичні переконання. 

ms.detector.media