ms.detector.media
Ярослав Зубченко
12.07.2018 08:54
«112» цитат Віктора Медведчука
«112» цитат Віктора Медведчука
За останні два місяці «112» розповідав про Медведчука частіше, ніж за весь минулий рік.

В українських ЗМІ є така традиція: хоча б раз на рік повідомляти, що хтось купив телеканал «112» — Аваков, Порошенко, Онищенко, знову Порошенко. 18 червня видання «Вести» повідомило, що тепер черга володіти ЗМІ перейшла до Віктора Медведчука, глави Адміністрації Президента Кучми, лідера руху «Український вибір», спецпредставника України з питань гуманітарного характеру в рамках Тристоронньої контактної групи, активного закулісного гравця вітчизняної політики та просто кума Володимира Путіна. Звісно, в нас немає доказів того, праві «Вести» чи ні, але ось вам факт для роздумів: із травня по червень про Віктора Медведчука з’явилося на «112» більше новин, ніж за весь 2017 рік: 26 проти 20.

медведчук-на-112-каналі

 

медведчук-на-112-каналі

Скриншоти

Ну як «новин». У 2017-му політика згадували на «112» або у зв’язку з переговорним процесом у Мінську та обміном полоненими або через якісь інциденти: «Мосийчук обвинил Савченко и Гордона в том, что они планировали встречу с Медведчуком», «Охранникам Медведчука подготовили 4 подозрения по факту нападения на журналистов». Тепер риторика змінилася й журналісти телеканалу радують глядачів трішки іншими «новинами»: «США формируют газовую зависимость Украины и ЕС, — Медведчук», «Медведчук: В Украине не церемонятся с идеологическими оппонентами власти».

Із подібними посилами лідер «Українського вибору» з’являється на «112» в усіх можливих форматах. Його заяви транслюють в ефірі телеканалу, цитати прес-служби подають на сайті, а ще Медведчука дуже полюбляють у рухомому рядку каналу.

10 липня канал у вищезгаданому форматі повідомив думку політика, що «процес з позбавлення незаможних українців субсидій вже почався». 5 липня ми дізнавалися, що «хроніки обвалу національної валюти свідчать — в цьому “заслуга” прозахідних команд біля керма країни». 28 червня були ошелешені, що «в результаті геополітичних ігор і загравань Києва з західними спонсорами наша країна втратила свою незалежність». Наголосимо, що останню цитату подали першою в рядку під час випуску новин і там прямо написано, що Україна втратила незалежність. Це ж можна і як екстренну новину сприйняти, а не як піар. Мудрості Медведчука транслювали таким чином і 27 червня, і 26, і 25, і 23, і 22 і 21. Загалом, ви зрозуміли. Повідомлень аналогічного типу про жодних інших політиків ми в рядку «112» не бачили.

Але проблема не лише в тому, як часто телеканал почав транслювати цитати політика. Значно гірший аспект ситуації — зміст цих цитат. Умовно кажучи, всі посили Медведчука можна поділили на три види.

медведчук-на-112-каналі

 

медведчук-на-112-каналі

Скриншоти

Критика Заходу

В улюбленому жанрі Радянського Союзу та Росії кум президента останньої виступає віртуозно. Теорії змови: «Вашингтон претендует на исключительную роль в установлении мирового порядка», — 23 червня. Старі хіти: «Это не входит в планы ни “вашингтонского обкома”, ни нашей прозападно настроенной власти», — 21 червня. Критика «грантоїдів» та права міжнародного експертного вето в Антикорупційному суді: «Теперь внешнее управление в Украине закреплено на законодательном уровне», — 8 червня. До речі, сам Антикорупційний суд «будет подчиняться Вашингтону», — 5 червня.

Найкраще ж повідомлення цієї серії варте окремої уваги. 11 червня Віктор Медведчук заявив, що США бореться з «Північним потоком — 2», адже хоче «ослабить позиции России на европейском энергетическом рынке»і таким чином посилити «энергетическую зависимость от американских энергоресурсов». Висновок політика цитуємо повністю: «Что касается Украины, то нашей стране в большой геополитической и экономической игре США уделена роль пушечного мяса: наше государство рискует окончательно лишиться транзита российского газа в Европу». Тут журналістам «112» варто було б додати невеличку деталь: Росія будує «Північний потік — 2», аби майже повністю позбавити Україну транзиту. І позиція США зі спротивом цьому проекту вигідна нашій державі. Медведчук же своїми заявами, навпаки, підтримує державу-агресора у прагненні, яке називають «небезпечним» наші сусіди.

медведчук-на-112-каналі

 

медведчук-на-112-каналі

Скриншоти

Подібну нелюбов Медведчука до Заходу можна пояснити тим, що з 2014 року він перебуває під санкціями США, як людина, в діях якої «була загроза миру, безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України». І все ж, як казав у 1999 році його кум, «постоянное кивание на заграницу, как на источник всех наших бед, — не верно...».

Критика влади

Тут у Віктора Володимировича все банально. Критика співпраці з МВФ: «Украинская власть, став заложником МВФ и кредиторов, взвалила весь груз по обслуживанию долгов на плечи народа», — 18 червня. Критика реформи медицини: «Геноцидом — называют сегодня украинцы результаты “реформ” Супрун», — 4 червня. Критика міжнародного іміджу України: «Судя по действиям евроинтеграторов, в развитии туризма они совершенно не заинтересованы», — 23 травня. Критика владного курсу: «К недавним сторонникам и приверженцам евроинтеграционных реформ приходит понимание: так больше жить нельзя», — 28 червня. І «розкольних ініціатив»: «Закрепление евроатлантического курса на конституционном уровне лишь усилит раскол в обществе», — 3 липня

Окремо тут варто виділити критику очільників держави за «репресії». 15 травня Віктор Медведчук із звинуватив владу в убивствах журналістів. Подаємо цитату повністю: «С идеологическими оппонентами, которые имеют смелость не поддерживать проводимую властью политику, в Украине не церемонятся. Против них позволяется использовать любые методы — от блокирования телеканалов и нападений радикалов на редакции (нападений, которые, к слову, власть не расследует) до возбуждения дел против инакомыслящих, от закрытия неугодных СМИ до убийств журналистов (те, кто организовал убийства Олеся Бузины и Павла Шеремета, так и не наказаны)». Тобто «убийства журналистов» — це «любой метод», за допомогою якого влада «не церемонится» з опонентами.

медведчук-на-112-каналі

Скриншот

Просування Мінських домовленостей

Час від часу Віктор Медведчук також заявляє на сайті «112», що Україна має активніше виконувати мінські домовленості. І де він цього набрався? «Конституционная реформа и предоставление особого статуса отдельным районам Донецкой и Луганской областей, как одни из ключевых пунктов минских договоренностей, являются залогом восстановления мира», — 28 червня. «Отказы выполнять эти пункты спровоцировали эскалацию конфликта и затормозили вопрос обмена удерживаемыми лицами», — 12 червня. Про те, що мінських домовленостей не дотримується Росія — ні слова.

***

І от подібний контент наразі заповнює сайт і телеканал «112». Хоча очевидно, що випадкові суб’єктивні цитати зовсім не є новинами, вони подаються саме як останні без жодних додаткових приміток, типу «реклама», «думка» чи «увага, кум Путіна». Також журналісти не додають до цих повідомлень адекватного бекґраунду, забираючи у глядачів можливість дізнатися повну картину. І, звісно, заявам лідера «Українського вибору» ніколи не суперечать критиковані ним інституції чи політики. Виходить, що в силу якихось причин Віктор Медведчук має привілейоване становище на «112».

Скриншоти надані Media Sposterigach

ms.detector.media