ms.detector.media
MediaSapiens
IBTimes
10.07.2018 11:32
Піарники Xiaomi написали для компанії правила спілкування з журналістами й випадково роздали їх самим журналістам
Піарники Xiaomi написали для компанії правила спілкування з журналістами й випадково роздали їх самим журналістам
Вчора компанія Xiaomi провела IPO (первнинний випуск цінних паперів) на Гонконгській біржі.

Перед початком продажу своїх акцій, Xiaomi провела церемонію, на яку були запрошені журналісти та топ-менеджмент компанії. PR-служба Capital Watch, яка відповідала за організацію заходу, підготувала для працівників Xiaomi пам’ятку з правилами як їм спілкуватися з медійниками. Але через помилку частину цих документів роздали самим журналістам.

Фотографію цієї інструкції виклала у Twitter журналістка агенції Reuters Сідзія Цзян (Sijia Jiang). «Піарники Xiaomi підготували шпаргалку для співробітників про те, як не відповідати на питання від ЗМІ на церемонії. І вони випадково роздали ці шпаргалки ЗМІ. Ой», — написала вона. Дівчина також пожартувала, що декому з журналістів інструкції вручили просто в руки, прийнявши їх за менеджерів Xiaomi, але їй самій документ не дали. «Напевно, я занадто схожа на бідного репортера», — написала Сідзія Цзян.

Xiaomi PR prepared a cheatsheet for execs on HOW TO NOT ANSWER QUESTIONS from the media at listing ceremony. And then accidentally gave it to media. Oops. pic.twitter.com/wdU5qP3vtU

— SJ (@SijiaJ) 9 липня 2018 р.

 В інструкції працівникам Xiaomi пропонують готові варіанти відповідей на питання журналістів. Також їм радять бути спокійними під час спілкування з медіа, не давати прямих відповідей і не видавати інформацію про себе або компанію, «тому що ЗМІ можуть нашкодити вам або спричинити неприємності для вашої сім’ї».

Ось кілька прикладів відповідей, які підготували піарники: «Я працюю в Xiaomi, і мене покликали на церемонію IPO. Ми всі пишаємося тим, що компанія домоглася за вісім років. Я щасливий особисто побачити цей момент»; «Сьогодні історичний момент, і він мотивує мене працювати ще наполегливіше»; «Я багато чому навчився у керівництва, ці люди - приклади для наслідування». Загалом працівникам радилося позитивно відгукуватися про керівництво компанії.

 Церемонія виходу Xiaomi на Гонконгську біржу

Xiaomi є п’ятим у світі за величиною виробником смартфонів та іншої техніки. Компанії вдалося залучити 4,7 мільярда доларів на IPO, а її вартість оцінюється в 54,3 мільярда доларів, хоча менеджмент розраховував підвищити її до 100 мільярдів за рахунок виходу на біржу. Для порівняння, Apple оцінюється в 940 мільярдів доларів й є найдорожчою у світі компанією.

Хоча в Apple стався дещо подібний випадок, як і в Xiaomi. У внутрішньому блозі Apple керівництво поширило меморандум, в якому закликало працівників не зливати в медіа інформацію про нові пристрої чи плани компанії. У 2017 році Apple спіймала на зливі інформації 29 працівників. Усі вони були звільнені, а 12 з них навіть потрапили під арешт. В меморандумі компанія попереджувала свої працівників, що вони можуть зіткнутися з величезними труднощами при пошуку роботи в подальшому, якщо їх спіймають на подібних діях.

Тим не менше, повна копія листа невдовзі було опублікована в Bloomberg. До цього в медіа злили аудіозапис конфіденційної зустрічі, під час якої працівників Apple закликали не поширювати в медіа корпоративні таємниці.

ms.detector.media