ms.detector.media
MediaSapiens
pewresearch.org
19.06.2018 17:40
74 % американців не змогли відрізнити факти від суджень у новинах — дослідження
74 % американців не змогли відрізнити факти від суджень у новинах — дослідження
Нове дослідження Науково-дослідного центру П'ю (Pew Research Center, Вашингтон) показало: лише четверта частина дорослих у США може повністю відокремити факти від суджень у новинах.

Як пише Reuters, опитування було проведене через занепокоєння щодо фейкових новин в інтернеті та соціальних мережах.

Центр П'ю опитав 5,035 дорослих американців віком від 18 років у лютому та березні. Мета дослідження — визначити, чи можуть вони відрізняти фактичну інформацію від висловлювання думок в новинах.

Учасникам запропонували п'ять фактичних тверджень, наприклад: «Витрати на соціальне забезпечення, Medicare та Medicaid складають найбільшу частину федерального бюджету США». Також було п'ять суджень, приміром, «демократія є найвищою формою правління». Респонденти мали визначити, що є фактом, а що — судженням.

Тільки 26 % опитаних змогли правильно визначити всі п'ять фактів; 35 % правильно визначили всі судження. Крім того, дослідження показало, що здатність учасників класифікувати заяви як факти чи судження залежить від політичної обізнаності респондентів, довіри до ЗМІ та здібностей у роботі з цифровими пристроями/інтернетом.

«Від рівня «цифрової обізнаності» дуже залежить вміння деяких американців відрізнити факти від суджень», — каже Емі Мітчелл (Amy Mitchell), директор дослідження журналістики Центру П'ю.

Розвідка також показала, що прихильники Республіканської та Демократичних партій схильні називати судження фактами, коли ті стосуються їхньої партії.

Нагадаємо, MediaSapiens писав про інше дослідження Центру П'ю яке показало, що у Західній Європі аудиторія найбільше довіряє суспільним мовникам. Приміром, 48 % респондентів з Великої Британії вказали BBC як основне джерело новин.

ms.detector.media