ms.detector.media
MediaSapiens
Dribble
25.04.2018 15:58
Іран запустив національний мессенджер зі стікерами «Смерть Америці»
Іран запустив національний мессенджер зі стікерами «Смерть Америці»
Влада Ірану намагається просувати власний національний месенджер замість Telegram.

Як повідомляє BBC, назва іранського месенджера - Soroush. Журналісти помітили, що у ньому є низка незвичайних стікерів та емодзі. На них зображена жінка в чадрі, яка тримає таблички з надписами «Смерть Америці» або схожими побажаннями на адресу Ізраїлю та масонам. В іншому стікері жінка тримає портрет верховного лідера Ірану Алі Хаменеї.

 

«Смерть Америці», «Смерть масоним» та «Ходімо молитися» - серед наклейок, доступних для користувачів месенджера.

Для популяризації Soroush у військовому спецкорпусі «Сили Кудс» розіграли п’ять золотих монет, які дають певні бонуси при реєстрації в месенджері, але сам розіграш провели через Telegram-канал підрозділу.

Іранці також жартують в соцмережах з того, що в Soroush немає наскрізного шифрування. Три галочки біля повідомлення в Soroush означають, що повідомлення не тільки відправлене і прочитане, але і перевірено співробітником спецслужб. У Telegram біля повідомлення з’являється тільки дві позначки.

Раніше аятола Алі Хаменеї припинив вести свій канал в Telegram та закликав читати його в Soroush або іншій державній мережі - Gap. Згідно з повідомленнями іранської влади, в Soroush зареєструвалися п’ять мільйонів осіб. Для порівняння, Telegram користуються близько 50 мільйонів іранців.

Нагадаємо, на початку року в Ірані були тимчасово заблоковані Telegram та Instagram.  Ці платформи звинуватили в поширенні повідомлень із закликами до насильства та дестабілізації ситуації в країні.

 

ms.detector.media