ms.detector.media
MediaSapiens
nbcnews.com
25.04.2018 12:20
Цілями російських хакерів перед виборами 2016 стали понад 21 штат Америки — МВС США
Цілями російських хакерів перед виборами 2016 стали понад 21 штат Америки — МВС США
Співробітниця Міністерства внутрішньої безпеки США Джанет Манфра (Jeanette Manfra) заявила, що напередодні виборів президента США 2016-го року цілями російських хакерів стали комп'ютерні системи у понад 21 американському штаті.

Про це вона сказала під час слухань у Сенатському комітеті із питань внутрішньої безпеки (Senate Homeland Security Committee), повідомляє «Голос Америки».

За словами помічниці міністра, МВС США може з упевненістю говорити про те, що 21 штат став ціллю втручання на основі даних отриманих від розвідувальних служб та сенсорів, якими споряджені комп'ютерні системи окремих штатів.

Пані Манфра очолює напрямок кібербезпеки у міністерстві та відповідає за надійний захист критичної інфраструктури країни. Вона переконана, що насправді обсяги кібервтручання російських хакерів ще більші.

«Я думаю, що ми можемо говорити, що цілями стали більшість штатів», — заявила Джанетт Манфра.

При цьому урядовець відзначила, що у більшості випадків, проаналізованих американським міністерством, хакери шукали слабкості систем, а не намагались втрутитись у їхню роботу. Чиновниця заявила, що лише незначна кількість систем зазнали прямих втручань.

Пані Манфра наголосила, що забезпечення безпеки виборів у США є провідним національним інтересом та пріоритетом її відомства й воно активно над цим працює. «Ми не можемо дозволити повторення цього», — заявила вона.

Міністерство внутрішніх справ водночас наголошує, що цілями хакерів із РФ не були системи підрахунку голосів на виборах, і що докази впливу на результати виборів  відсутні.

Нагадаємо, цього місяця Національний центр кібербезпеки Великобританії (NCSC), американське ФБР та Міністерство національної безпеки США (DHS) випустили спільне сповіщення про шкідливу інтернет-діяльність, яку провадить уряд Росії. У ній вони попереджають про широкомасштабну кампанію з кібератак та кібершпіонажу, головними цілями якої є державні та приватні організації, які водночас мають критично важливе значення для інфраструктури. 

У лютому Сполучені Штати і Британія звинуватили Росію поширенні вірусу-вимагача NotPetya в червні 2017 року. Цей вірус порушив діяльність компаній по всій Європі, головним чином в Україні. У РФ відкидають ці звинувачення.

Крім того, нещодавно Федеральний уряд Австралії заявив про причетність Росії до низки кібератак проти сотень австралійських компаній, які відбулися торік.

ms.detector.media