ms.detector.media
MediaSapiens
DW
23.04.2018 17:09
Прокуратура вимагає довічного ув’язнення для Петера Мадсена за вбивство журналістки
Прокуратура вимагає довічного ув’язнення для Петера Мадсена за вбивство журналістки
Прокуратура Данії вимагає довічного ув’язнення для данського підприємця та винахідника Петера Мадсена (Peter Madsen) за жорстоке вбивство шведської журналістки Кім Волл (Kim Wall).

Про це пише The Guardian.

Нагадаємо, у січні данська прокуратура звинуватила Петера Мадсена у вбивстві Кім Волл, розчленуванні тіла та сексуальній нарузі над ним, які сталися 10 серпня 2017 року.

Виступаючи з фінальними аргументами прокурор у справі Якоб Бух-Єпсен (Jakob Buch-Jepsen) визнав, що довічне ув’язнення за вбивство однієї особи у Данії присуджується у «дуже особливих обставинах».

Однак він також заявив, що сексуальне насильство над Кім Волл та докази його попереднього планування виправдовують таке покарання.

«У цьому випадку немає жодних пом'якшувальних обставин, лише обтяжуючі. Незалежно від того, скільки захист представив свідків, які можуть говорити про те, яка він чудова людина, це не змінює того факту, що у Петера Мадсена є темна сторона», –  сказав прокурор.
 
Якоб Бух-Єпсен також додав, що Петер Мадсен стільки разів змінював свої свідчення, що довіра до нього стала «не просто низька – її не існує».
 
Вирок у справі про вбивство журналістки буде оголошено 25 квітня.
 
Прокурор також зазначив, що знайдені в Петера Мадсена відео та тексти стали доказами того, що вбивство Кім Волл було сексуально мотивованим. Двоє колишніх партнерів винахідника також підтвердили, що він мав інтерес до сексуальних тортур.
 
Патологоанатоми не змогли назвати точну причину смерті журналістки, але пан Бух-Єпсен заявив, що ані цей факт, ані те, наскільки заздалегідь Петер Мадсен планував вбивство, не має значення для визнання його вини.
 
Нагадаємо, 10 серпня Кім Волл вирушила на інтерв'ю з Петером Мадсеном, яке відбувалося на його приватному саморобному підводному човні «Наутілус» поблизу Копенгагена. Наступного дня поліція знайшла човен, на якому був Петер Мадсен, але не було Кім Волл. Мадсена затримали за підозрою в вбивстві.
 
У серпні в морі знайшли понівечене обезголовлене тіло, яке згодом експерти ідентифікували як тіло пані Волл. У «Наутілусі» виявили сліди крові, які також належали журналістці. У жовтні поліція знайшла в морі її голову та ноги, а також особисті речі. Пізніше в морі знайшли інші частини тіла загиблої журналістки.

Сторона захисту наполягає на тому, що Кім Волл загинула в результаті нещасного випадку й Петер Мадсен не мав наміру її вбивати. Він однак визнає, що розчленував її тіло й викинув його в море. 

Експертиза підтвердила, що голова Кім Волл не має ніяких ознак перелому. Нагадаємо, підозрюваний в вбивстві журналістки Петер Мадсен стверджував, що Кім Волл загинула внаслідок нещасного випадку: за його словами, на човні її нібито вдарило люком, після чого він вирішив поховати її в морі. Згодом він заявив, що журналістка померла через те, що на човні виникла проблема з тиском й приміщення заповнив вихлопний газ. Натомість слідство виявило, що Кім Волл було завдано 15 ножових поранень.

Кім Волл співпрацювала як фрілансер з Foreign Policy, The Atlantic, Harpers, Guardian, New York Times, Vice, The South China Morning Post та багатьма іншими виданнями.

У жовтні близькі загиблої Кім Волл оголосили, що засновано фонд її імені, який фінансуватиме роботи жінок-репортерок. 

ms.detector.media