ms.detector.media
MediaSapiens
kursiv.kz
16.04.2018 13:10
CPJ закликав Казахстан припинити кримінальне переслідування двох ЗМІ
CPJ закликав Казахстан припинити кримінальне переслідування двох ЗМІ
Міжнародна організація «Комітет захисту журналістів» (CPJ) закликала владу Казахстану припинити кримінальне переслідування видань «Forbes Казахстан» та Ratel.kz і їхніх журналістів.

Про це йдеться в заяві організації.

Нагадаємо, 2 квітня співробітники правоохоронних органів Казахстану обшукали редакції журналу «Forbes Казахстан» та місцевого онлайн-медіа Ratel.kz, конфіскувавши комп’ютери та документи. Чотирьох журналістів видань допитали й взяли підписи про нерозголошення змісту розмов у поліції: Олександра Воротилова з Forbes, а також Марата Асипова, Сапу Мекебаєва і Анну Калашникову з Ratel.kz. 

Поліція також обшукала їхні помешкання та квартиру покійного засновника Ratel.kz Геннадія Бендитського. Медійники повідомили, що в них вилучили документи, кредитні картки та техніку, зокрема мобільні телефони.

Обшуки та допити стали частиною кримінального розслідування через позов, поданий 30 березня бізнесменом та колишнім міністром фінансів Зейнуллою Какімжановим – він стверджував, що видання оприлюднили неправдиву інформацію, яка пошкодила його репутації, а також репутації його сина.

«Ми закликаємо владу Казахстану негайно припинити кримінальне переслідування журналістів Forbes Kazakhstan і Ratel.kz, розблокувати сайт Ratel і сторінку Facebook і припинити цю кампанію з переслідування відносно обох ЗМІ. За останні кілька років простір для незалежної інформації і критичних коментарів у Казахстані серйозно зменшився. Астані слід припинити цю тенденцію, в якості першого кроку скасувавши кримінальне покарання за дифамацію», – заявила координатор програми CPJ у Європі і Центальній Азії Ніна Огнянова (Nina Ognianova).

Головний редактор Forbes Kazakhstan Аскар Аукенов (Askar Aukenov) та автор Ratel.kz Вадим Борейко повідомили, що в цій кримінальній справі пан Асипов є відповідачем, а пан Воротилов – свідком із «правом наймати юридичний захист».

Двоє медійників зазначили, що якщо їхніх колег визнають винними, їм загрожує позбавлення волі терміном до семи років. 

«Свободу слова і свободу преси повинні поважати. Якщо хтось не згоден з нашими публікаціями, вони повинні звертатися до цивільного суду. Чинне законодавство про кримінальну дифамацію дозволяє владі ставитися до журналістів як до злочинців. Ми не злочинці», – цитує головреда Forbes Kazakhstan Аскара Аукенова CPJ.

Як повідомляє  «Радіо Свобода», раніше представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір заявив, що ситуація з допитом журналістів викликає серйозну стурбованість і завдає шкоди свободі ЗМІ в Казахстані. Він зазначив, що обшуки і допити журналістів – це акт залякування.

Нагадаємо, торік опозиційного казахського журналіста Жанболата Мамая засудилидо трьох років обмеження волі, звинувативши у відмиванні грошей.

ms.detector.media