ms.detector.media
MediaSapiens
Aktuality.sk
06.04.2018 10:25
У Братиславі десятки тисяч людей вимагали розслідувати вбивство журналіста
У Братиславі десятки тисяч людей вимагали розслідувати вбивство журналіста
5 квітня близько 45 тисяч людей вийшли на протест у столиці Словаччини Братиславі, вимагаючи розслідування вбивств журналіста Яна Кучака (Jan Kuciak) та його нареченої Мартіни Кушнірової (Martina Kusnirova), а також відставки очільника поліції Тібора Гаспара (Tibor Gaspar).

Про це повідомляє Reuters.

Нагадаємо, тіла Яна Кучака та Мартіни Кушнірової знайшли 25 лютого в їхньому помешканні неподалік міста Трнава. Їх обох застрелили. Минулого місяця через політичну кризу в країні після вбивства Яна Кучака у відставку пішов прем'єр-міністр Роберт Фіцо (Robert Fico), а також ще два міністри. Новим керівником уряду став П'єтро Пеллегріні (Pietro Pellegrini).

Учасники протестів стверджують, що розслідування подвійного вбивства не просувається, а поліція не справляється зі своїми обов'язками.

«Новий уряд не зробив нічого, щоб переконати мене, що він буде не такий, як старий», — сказав один із протестувальників Як Філіп (Jan Filip). Він додав, що злочини, які викривав у своїх статтях Ян Кучак, могли б бути вже розслідувані, проте жодна справа ще не дійшла до суду.

Учасники демонстрації також закликали до змін у законодавстві, які не дозволили б міністру внутрішніх справ назвати  наступного керівника поліції. Це, на думку учасників демонстації, зможе забезпечити неупереджене розслідування вбивства Яна Кучака.

Президент Словаччини Андрей Кіска (Andrej Kiska) повторив свій заклик до Тібора Гаспара піти з посади: на його думку, це потрібно для відновлення довіри населення. 

Пан Гаспар був призначений у 2012 році екс-главою МВС Словаччини Робертом Каліняком (Robert Kaliniak), який подав у відставку минулого місяця. Сам Каліняк був героєм журналістських розслідувань Кучака, хоча і заперечував свою провину.

Як писав MediaSapiens, 26 лютого, на наступний день після знайдення тіл Яна Кучака та Мартіни Кушнірової, словацький уряд пообіцяв виплатити винагороду в €1 млн за будь-яку інформацію, яка допоможе у розслідуванні подвійного вбивства. Найбільш вірогідним мотивом злочину правоохоронці назвали професійну діяльність Яна Кучака. 27-річний журналіст розслідував корупцію та зв'язки високопосадовців із італійською мафією. Це перший випадок вбивства журналіста в історії Словаччини. 

Американське ФБР, британський Скотленд-Ярд, Європол, а також чеська та італійська поліція допомагають  словацьким слідчим знайти винних у вбивстві журналіста-розслідувача Яна Куцяка та Мартіни Кушнірової.

У рамках розслідування злочину було затримало сімох людей, проте пізніше їх всіх звільнили через нестачу доказів. Згодом поліція країни повторно затримала італійського підприємця Антоніна Вадалу (Antonin Vadalu), який був одним з фігурантів розслідування Яна Кучака.

Наприкінці березня стало відомо, що прокуратура Словаччини розглядає версію замовного вбивства журналіста Яна Кучака.

ms.detector.media