ms.detector.media
MediaSapiens
Cuseum
27.03.2018 17:58
Американський музей показав у доповненій реальності викрадені з нього картини
Американський музей показав у доповненій реальності викрадені з нього картини
Музей Ізабелли Стюарт Гарднер у Бостоні «повернув» до своєї колекції дві картини Рембрандта за допомогою доповненої реальності.

Як пише Engadget, картини були вкрадені 28 років тому. Цю крадіжку називають однією з найвідоміших серед усіх випадків викрадення творів мистецтва. 18 березня 1990 року в музей прийшли двоє чоловіків, одягнених в поліцейську форму. Вони заявили, що прибули на виклик через порушення порядку. Охоронець музею впустив їх і через 81 хвилину чоловіки зникли разом з тринадцятьма творами мистецтва вартістю 500 мільйонів доларів. Пограбування увійшло в історію як «Gardner heist» - «Пограбування Гарднер».

Серед викрадених картин були полотна Рембрандта, Вермеєра, Дега, Мане, Флінка та багато іншого. Картини досі не були знайдені, а музей залишив їх місця порожніми.

До річниці з моменту крадіжки компанія Cuseum створила додаток під назвою «Hacking the Heist». За допомогою додатка та мобільного пристрою на місці порожніх рам можна побачити викрадені картини.

Поки що розробники додали в свій проект дві картини Рембрандта «Чоловік і жінка в чорному» та «Христос під час шторму на морі Галілейському». Однак, в їх планах внести в додаток й решту викрадених картин.

Раніше цього місяця спільнота художників під назвою MoMAR зробила в Нью-Йоркському музеї сучасного мистецтва виставку в доповненій реальності. При цьому художники не отримали на це дозвіл музею.

Раніше спілка американських художників створили віртуальну копію однієї з найвідоміших скульптур Джеффа Кунса «Собака з повітряних кульок» в Центральному парку в Нью-Йорку. Вона розмалювали скульптуру графіті на знак протесту проти домінування великих компаній у просторі доповненої реальності. За тиждкнь до цього компанія Snapchat запустила свій проект ArtSnapchat, в якому розмістила віртуальні копії творів Джеффа Кунса в «найбільших містах світу».

Також в минулому році Художня галерея Онтаріо у співпраці з творчою студією «Impossible Things» створила додаток під назвою ReBlink, який  за допомогою технології доповненої реальності змушує картини оживати.

ms.detector.media