ms.detector.media
MediaSapiens
19.03.2018 15:30
Euronews вніс правки в матеріал про Крим, де не згадувалося про анексію
Euronews вніс правки в матеріал про Крим, де не згадувалося про анексію
Європейський телеканал Euronews змінив текст сюжету про візит президента РФ Володимира Путіна до Криму, у якому не згадувалося про те, що цю територію Росія незаконно анексувала в України.

Зміни внесено як в відеоматеріал, так і в текст до нього на сайті каналу.

Нагадаємо, йдеться про матеріал під заголовком «Путін показав своє домінування на мітингу в Криму напередодні російських виборів», який був опублікований 14 березня. МЗС України звернуло увагу на нього 15 березня й закликало канал виправити його.

На Youtube-каналі медіа euronews (in English) виправлену версію відео додали 15 березня. Проте там доступний і перший варіант матеріалу.

Euronews вніс три правки в текст сюжету.

До першого речення додали слова про анексію: «Путін показав своє домінування на передвиборчому мітингу в Криму, анексованому Росією в України в 2014 році шляхом референдуму, який Київ та Захід оголосили незаконним». Канал також прибрав із цитати Володимира Путіна слова про «відновлення справедливості», проте залишив похвалу на адресу кримчан за те, що вони тоді «ухвалили історичне рішення» і «показали всьому світові, що таке справжня, а не фіктивна демократія».

Euronews також уніс зміни в речення «Цей міст [через Керченську протоку] має символічне значення щодо приєднання Криму до Росії й показує його панування в регіоні». Замість нього в сюжеті звучить таке: «Цей міст має символічне значення щодо приєднання Криму до Росії, проте Україна все ще контролює північну частину Криму».

Нагадаємо, днями представник України при ЄС Микола Точицький написав листа головному редактору телеканалу Euronews щодо неприпустимості оприлюднення в ефірі сюжетів про Крим без згадки, що це українська територія, окупована Росією з порушенням міжнародного права.

Як писав MediaSapiens, сюжет «Путін показав своє домінування на мітингу в Криму напередодні російських виборів» – це не перший приклад проросійської риторики Euronews. У січні канал показав сюжет «Кримські діти навчаються знешкоджувати наземні міни» про навчання дітей російською армією в Криму, не повідомивши, що півострів був незаконно анексований в 2014 році. 

Тоді після уваги в ЗМІ та звернення офіційних відомств, Euronews  доповнив свій сюжет словами «Вони виросли на спірній території. Росія анексувала Крим в України у 2014 році й цей крок США та Євросоюз визнали незаконним».

MediaSapiens звертався до Euronews за коментарями щодо обох сюжетів, однак не отримав відповіді.

ms.detector.media