ms.detector.media
MediaSapiens
aktuality.sk/Sreenshot
28.02.2018 16:17
Словацькі ЗМІ опублікували останнє розслідування Яна Кучака
Словацькі ЗМІ опублікували останнє розслідування Яна Кучака
На сайті видання Aktuality.sk, для якого писав вбитий журналіст, було опубліковане його останнє розслідування.

Над розслідуванням також працювали чеський Центр журналістських розслідувань, Проект розслідувальної журналістики Італії (IRPI) та Центр дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP). У ньому йдеться про діяльність італійських бізнесменів, яких пов'язують з калабрійським кланом мафії «Ндрангета».

Ян Кучак вивчав незаконне отримання грошей з європейських фондів зловмисниками, які прикривалися вирощуванням екологічно чистих рослин. В розслідуванні також фігурує підприємець італійського походження на ім’я Антонін Вадала, який планував побудувати два заводи в Словаччині на суму 70 мільйонів євро.

Водночас міністр культури Словаччини Марек Мадарік (Marek Maďarič ) подав  у відставку. За його словами, він не може залишатися на посаді після того, як в країні був убитий перший журналіст. В Словаччині саме це міністерство відповідає за журналістику та свободу преси в країні.

Нагадаємо, журналіст-розслідувач Том Ніколсон (Tom Nicholson), який спілкувався із паном Кучаком, припускає, що у його вбивстві можна підозрювати італійську мафію.

Тіла Яна Кучака та його дівчини Мартіни Кушнірової (Martina Kušnírova) знайшли у їх помешканні в населеному пункті Велка Мача неподалік міста Трнава 25 лютого. Обох їх застрелили. Найбільш вірогідним мотивом злочину правоохоронці вважають професійну діяльність Яна Кучака.

26 лютого словацький уряд пообіцяв виплатити винагороду в €1 млн за будь-яку інформацію, яка допоможе у розслідуванні подвійного вбивства.

ms.detector.media