ms.detector.media
MediaSapiens
Aktuality.sk
27.02.2018 16:55
Вбитий словацький журналіст розслідував зв'язки європейських фондів із італійською мафією
Вбитий словацький журналіст розслідував зв'язки європейських фондів із італійською мафією
За словами колег, журналіст Ян Кучак (Ján Kuciak), якого 25 лютого знайшли мертвим, працював над розслідуванням можливої причетності італійського мафіозного клану до шахрайства з грошима європейських фондів.

Про це повідомив журналіст-розслідувач Том Ніколсон (Tom Nicholson), який спілкувався із паном Кучаком, у статті «Найтемніший день для словацької журналістики» для Politico.

За словами журналіста, минулого тижня Ян Кучак написав йому про підозри щодо того, що італійська мафія на сході Словаччини незаконно отримує кошти з європейських фондів. Свого часу Том Ніколсон також працював над цією темою. За його словами, скоріш за все йдеться про злочинців з калабрійського клану «Ндрангета». Ян Кучак підозрював, що зловмисники незаконно отримають гроші з європейських фондів нібито на вирощування екологічно чистих рослин, хоча насправді нічого не висаджають.

Голова словацької поліції Тібор Гашпар (Tibor Gašpar) повідомляв, що це перше вбивство журналіста в Словаччині. Пан Ніколсон припускає, що зокрема й через це можна підозрювати італійську мафію. Адже словацькі кримінальні авторитети навіть у набільш погані для країни часи лише переслідували та били журналістів, але не позбавляли їх життя.

Редактор видання Aktuality.sk, для якого писав вбитий журналіст, повідомив, що Ян Кучак вів розслідування разом із італійськими журналістами: він намагався дізнатися все про шахрайство зі словацького боку, а вони — з італійського. Видання встигло отримати від Яна Кучака матеріали на цю тему.

Як повідомила «Європейська правда», чеські ЗМІ натомість звернули увагу на те, що словацький журналіст останнім часом регулярно писав про суперечливого місцевого підприємця Маріана Кочнера (Marian Kocner). Ян Кучак начебто навіть подав проти нього кримінальну скаргу через передбачувані погрози.

Маріан Кочнер 26 лютого повідомив, що журналісту не погрожував і не знав про подану проти нього скаргу. Він також сказав, що особисто зустрічався з Яном Кучаком тільки на одній прес-конференції, але неодноразово відповідав на його питання по електронній пошті.

Нагадаємо, тіла 27-річного журналіста-розслідувача Яна Кучака та його дівчини Мартіни Кушнірової (Martina Kušnírova) знайшли у їх помешканні неподалік міста Трнава 25 лютого. Обох їх застрелили. Найбільш вірогідним мотивом злочину правоохоронці вважають професійну діяльність Яна Кучака.

26 лютого словацький уряд пообіцяв виплатити винагороду в €1 млн за будь-яку інформацію, яка допоможе у розслідуванні подвійного вбивства. 

ms.detector.media