ms.detector.media
MediaSapiens
The Daily Dot
29.01.2018 17:08
The New York Times виявила компанію, яка викрадала особистості користувачів для створення ботів
The New York Times виявила компанію, яка викрадала особистості користувачів для створення ботів
Компанія Devumi використовувала дані реальних користувачів й створювала таким чином ботів.

Devumi оперувала мережею з близько 3,5 млн. акаунтів, які виглядали як справжні. Компанія продавала послуги з платного просування та збільшення кількості підписників у соцмережах. Бажаючі могли купити підписників у Twitter, перегляди на YouTube чи кількість прослуховувань на SoundCloud.

При цьому принаймні в 55 тисяч підроблених акаунтів запозичено дані реальних людей. У Devumi заперечують, що продають фейковий передплатників і крадуть особистості реальних людей, аби їх боти виглядали більш реалістичними. При цьому компанія ухиляється від будь-якої згадки про ботів чи їх використання в платній розкрутці профілів у соцмережах.

За даними газети New York Times, у Devumi близько 200 тисяч клієнтів - серед них є й впливові бізнесмени та знаменитості. Послугами компанії користуються актор Джон Легуізамо (John Leguizamo), засновник Dell Майкл Делл (Michael Dell) і членкиня ради директорів Twitter Марта Лейн Фокс (Martha Lane Fox).

Журналісти газети вирішили зробити експеримент й купили в Devumi 25 тисяч підписників у Twitter за 225 доларів. Перші 10 тисяч підписників, яких отримали журналісти, були більш-менш схожими на реальних людей. Зрозуміти, що це боти, можна було лише за деталями. Наприклад, використовуючи чуже фото, бот-акаунти його стискали, аби їх не можна було виявити про пошуці. Також вони трохи змінювали імена користувачів - замінювали окремі схожі символи на інші (i на l тощо). Видавало ботів й співвідношення між кількістю сторінок, на які вони підписані й сторінок, які підписані на них. Ці аканути репостили різноманітний контент на різних мовах. Наступні 15 тисяч куплених підписників були зовсім не схожими на реальних користувачів.

На публікацію газети відреагував генпрокурор Нью-Йорку Ерік Шнайдерман (Eric Schneiderman). Він пообіцяв розпочати справу проти Devumi зашахрайство та крадіжку чужих особистостей (identity theft).

«Інтернет повинен бути одним з найбільших інструментів для демократії - але все більше перетворюється на непрозорий майданчик, де можна заплатити, щоб виграти», написав прокурор.

Нагадаємо, раніше MediaSapiens писав про експеримент журналіста Bloomberg Businessweek Макса Чафкіна. Він найняв спеціалістів з маркетингового агентства, які допомогли йому збільшити кількість підписників в Instagram більш ніж у дев'ять разів - з 212 осіб до майже 2 тисяч всього за місяць. При цьому він також користувався послугою покупки підписників за гроші.

ms.detector.media