ms.detector.media
MediaSapiens
AFP/GETTY IMAGES
25.01.2018 12:35
Папа Франциск назвав поширення фейків «зміїною тактикою»
Папа Франциск назвав поширення фейків «зміїною тактикою»
Папа Римський Франциск засудив поширення фейків і повідомив, що перший випадок дезінформації зафіксований у Біблії.

Як зазначає BBC, про це йдеться в документі під назвою «Істина звільнить вас – фейкові новини та журналістика для миру», який видали до Всесвітнього дня соціальних комунікацій католицької церкви.

Понтифік зокрема написав, що перший випадок дезінформації зафіксований у Біблії, коли змій спокушав Єву з'їсти заборонений фрукт. За словами Папи Франциска, цей епізод показав надзвичайні наслідки, до яких призводять фейкові новини: поширення зарозумілості та ненависті.

Папа Франциск засудив «зміїну тактику», до якої вдаються ті, хто поширює недостовірну інформацію, й закликав користувачів соціальних медіа та журналістів викривати маніпуляції, націлені на розбрат.

«Розповсюдження фейкових новин служить для досягнення конкретних цілей, впливу на політичні рішення та задоволення економічних інтересів», – уважає Папа Франциск.

Понтифік закликав розвивати медіаосвіту, яка допоможе навчити людей відрізняти, оцінювати та розуміти інформацію.

А журналістів він назвав «захисниками новин» й зазначив, що у наш час це «не просто робота, а місія».

На думку Папи Римського, співробітники медіа повинні зосереджуватися не на сенсаціях, а на вивченні основних причин конфліктів.

Нагадаємо, наприкінці 2017 року Папа Римський Франциск закликав журналістів не впадати у «комунікаційні гріхи». Він розкритикував журналістів, які драматизують старі скандали і роблять новини із сенсацій. Раніше він засудив  велику кількість дезінформації в пресі, назвавши її «можливо, найгіршою шкодою, якої можуть завдати ЗМІ». Він також називав журналістику, засновану на чутках, одним із різновидів тероризму. 

ms.detector.media